Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 nov 2016 - Anul XXI, nr. 261 (6374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inovator

Modelul spitalului cu uşile deschise, model nou de asistenţă psihiatrică implementat de doctorul Paziuc la Câmpulung

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, candidat independent pentru un loc în Camera Deputaţilor la alegerile din 11 decembrie, a implementat la Spitalul de Psihiatrie din municipiul Câmpulung Moldovenesc un model nou de asistenţă psihiatrică, modelul spitalului cu uşile deschise, apreciat atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Aici pacienţii întâlnesc o echipă multidisciplinară formată din medici, asistenţi, instructori de ergoterapie, psihologi, asistenţi sociali, echipă care are ca scop reabilitarea şi reintegrarea lor. Obiectivul medicului Paziuc a fost acela de a înfiinţa un Centru de Sănătate Mintală, care înseamnă un serviciu comunitar de asistenţă psihiatrică ce pune foarte mult accent pe reabilitarea psihosocială a pacientului, pe crearea de locuri de muncă protejate şi locuinţe pentru pacienţi. De preferat, a spus Alexandru Paziuc, este ca pacientul să fie tratat în mediul lui obişnuit de viaţă decât să ajungă să fie nevoit să se interneze într-un spital.

 

Echipă mobilă la domiciliul bolnavilor psihic

"În cadrul Centrului de Sănătate Mintală un proiect care a dat rezultate foarte bune şi este un punct de plecare pentru multe alte tipuri de servicii de acest gen este echipa mobilă, proiect finanţat cu fonduri europene care înseamnă a ajuta pacientul la domiciliu să se integreze, să resocializeze, să fie ajutat de comunitatea în care el trăieşte. Acesta e rolul echipei mobile compusă din medic, asistent în funcţie de necesitatea persoanei respective. Ținând cont că suntem într-o zonă foarte întinsă, unde pacienţii ajung greu la un spital sau la un Centru de Sănătate Mintală să ia reţetă sau să participe la diverse activităţi, ne ducem noi la ei acasă cu echipa. Am informat şi am educat personalul din primărie, medicul de familie, pe care i-am integrat în acest proces. Am creat la Spitalul din Câmpulung un model recunoscut la nivel naţional şi internaţional. Am creat o echipă mobilă care funcţionează chiar dacă eu nu sunt în mijlocul ei. Acest model l-am concretizat în conferinţe, în şcoli de vară unde au venit lectori din străinătate care au prezentat modelele lor, au venit specialişti din ţară care doresc să meargă pe drumul nostru", a explicat Paziuc.

 

Doctorul Paziuc, nominalizat de reviste prestigioase din Marea Britanie şi Italia pentru metodele sale inovatoare de reintegrare socială a bolnavilor psihic

Pentru metodele sale inovatoare de reintegrare socială a bolnavilor psihic, Alexandru Paziuc a fost nominalizat de reviste prestigioase din Italia şi Marea Britanie precum The Economist.

"Chiar şi în cadrul sistemului de sănătate, persoanele inovatoare şi dedicate pot înfăptui multe, chiar dacă recurgând uneori la metode neortodoxe. Doctorul Paziuc lucrează în Câmpulung Moldovenesc, un orăşel din nordul României. Iniţial a fost şeful secţiei de psihiatrie din cadrul spitalului municipal, dar s-a luptat cu condiţiile proaste şi puţinele resurse disponibile. Ca urmare, în 1999 a obţinut aprobarea de a muta serviciile de spitalizare într-un spital de psihiatrie nou creat, separat, cu conducere independentă. În loc de a fi un pas către un grad mai mare de instituţionalizare, această mutare a devenit o ocazie de transformare. Noul spital de 80 de paturi a reuşit să angajeze doi psihologi, doi asistenţi sociali şi doi terapeuţi ocupaţionali, precum şi să înlocuiască un număr de angajaţi insuficient calificaţi. De atunci au mai fost înfiinţate un staţionar de zi şi o unitate mobilă care oferă tratament la domiciliu în completarea serviciilor din spital. Una din măsurile cele mai neobişnuite luate de doctorul Paziuc a fost să înfiinţeze o capelă şi să angajeze un preot ca asistent social. Acesta se implică în relaţiile cu comunitatea şi, în cadrul unui ONG numit Horizons, lucrează alături de beneficiarii de servicii psihiatrice la o revistă a cărei producţie şi publicare fac parte din terapie; aceasta le oferă pacienţilor o modalitate de exprimare şi le permite să afle mai multe despre procesul de recuperare şi despre  drepturile pe care le au. De asemenea, preotul oficiază slujbe religioase care, mai ales cu ocazia sărbătorilor importante, îi pot include nu doar pe cei care sunt asociaţii spitalului, ci şi alţi membri ai comunităţii. Aceste eforturi, printre altele, demonstrează cum s-ar putea face progrese, dar sunt mult prea puţine pentru a soluţiona în mod adecvat problemele foarte serioase pe care le are sistemul de sănătate mintală", menţionează prestigioasa revistă britanică The Economist în cadrul unui raport de ţară care vizează sănătatea mintală.

Alexandru Paziuc a fost nominalizat ca persoană de contact în cadrul unui parteneriat între România şi Italia pentru implementarea reformelor în domeniul sănătăţii mintale. De menţionat că Alexandru Paziuc are o carte de vizită impresionantă. Este medic primar psihiatru, doctor în ştiinţe medicale cu nenumărate specializări naţionale şi internaţionale precum în SUA, la George Washington University, unde deţine titlul de lector, sau în Franţa, unde s-a specializat pe alcoologie şi pe politici de sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Modelul spitalului cu uşile deschise, model nou de asistenţă psihiatrică implementat de doctorul Paziuc la Câmpulung.
 Vizualizări articol: 3517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Modelul spitalului cu uşile deschise, model nou de asistenţă psihiatrică implementat de doctorul Paziuc la Câmpulung1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei