Aleşii locali suceveni, convocaţi ieri la o şedinţă extraordinară, au decis ca, în limita fondurilor disponibile, să achite în avans subvenţia pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică livrată populaţiei, pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Măsura are ca scop asigurarea unui stoc suficient de combustibil pentru furnizarea căldurii, fără probleme, în lunile care urmează, banii urmând să ajungă în totalitate la producătorul de energie termică, Bioenergy.
Primarul Ion Lungu a spus că o primă tranşă din aceşti bani, de 1,5 milioane de lei, va fi achitată cât de curând, de îndată ce municipalitatea suceveană va primi de la bugetul de stat bani din cotele defalcate de TVA, pentru a fi făcute stocuri de masă lemnoasă necesară producerii energiei termice în intervalul 15 decembrie – 15 ianuarie, când firmele de exploatare a lemnului au o pauză în activitate.
Valoarea estimativă a subvenției datorată de municipalitatea suceveană pentru cele trei luni de iarnă este de 5 milioane de lei.
Proiectul de hotărâre a fost votat cu 12 voturi "pentru" şi 7 abţineri, consilierii PSD şi ALDE motivând că nu era necesar un astfel de proiect, câtă vreme există cadru legal prin care ordonatorul de credite poate achita aceste subvenţii direct către producător, chiar şi în avans.
„Până la un punct aşa este, dar avem nevoie de aprobarea Consiliului Local, pentru că prin această plată în avans, noi schimbăm ordinea de plată, în detrimentul altor plăţi”, a explicat primarul Ion Lungu, care a introdus în proiect un amendament, din care rezultă că banii se dau prin operatorul de termoficare, Thermonet, dar cu o confirmare obligatorie din partea producătorului, Bioenergy, că au primit banii din avans.