Începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile personalului din învăţământ s-ar putea majora în medie cu 15%. Comisiile reunite de Buget şi Muncă din Parlament au aprobat majorări salariale în medie de 15% pentru întregul sector sanitar şi în educaţie, însă decizia finală va fi votată în plenul Parlamentului.
Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) susţine necesitatea majorării salariilor personalului din învăţământ, creştere care ar permite eliminarea unora dintre inechităţile existente în prezent în salarizarea personalului din sistemul educaţional.
Sindicaliştii mai argumentează că salariile personalului didactic din învăţământ, mai ales ale profesorilor aflaţi la început de carieră, cu studii superioare, după ultima „majorare” prevăzută de OUG 20/2016, au ajuns la doar 1.100 de lei net.
”Avem speranţa că toţi parlamentarii din Camera Deputaţilor, care reprezintă interesele alegătorilor, vor da dovadă că au interes faţă de salariaţii celor două domenii strategice de care depinde viitorul României (n.r. - educaţie şi sănătate) şi vor fi prezenţi în Plenul Camerei Deputaţilor pentru a vota pozitiv aceste amendamente”, transmit reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură la care este afiliată şi ASI Suceava.
Totodată, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi exprimă dezamăgirea faţă de atitudinea preşedintelui României, Klaus Iohannis, a prim-ministrului Dacian Cioloş şi a reprezentanţilor unor partide politice, care au criticat măririle salariale propuse de cele două comisii, menţionând că impactul bugetar este mult prea mare.
”Nu înţelegem atitudinea ca urmare a amendamentelor aprobate de comisiile de Muncă şi de Buget ale Camerei Deputaţilor privind majorarea salariilor personalului din învăţământ în medie cu 15%, începând cu data de 1 ianuarie 2017, precum şi majorarea salariilor din sectorul sanitar, două domenii vitale unde salariile sunt printre cele mai mici din sectorul bugetar”, susţine Federaţia.
Sindicaliştii spun că este de neînţeles această reacţie având în vedere că unul dintre angajamentele Guvernului Cioloş a fost acela de a elabora legea cadru de salarizare în sectorul bugetar, proiect de lege care nu a fost finalizat şi nici supus dezbaterilor cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale.
”În condiţiile în care, la nivel guvernamental, nu s-au găsit soluţii pentru rezolvarea inechităţilor salariale din sectorul bugetar, în calitatea sa de for legislativ suprem, Parlamentul are îndreptăţirea de a adopta legi menite să înlăture disfuncţionalităţile din salarizarea bugetarilor”, susţine FSLI.