Preocupaţi de poluare şi dornici de a contribui la reducerea efectelor ei, la conservarea naturii şi a vieţii, elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava s-au alăturat unei echipe europene în proiectul Erasmus+,referitor la poluarea luminoasă.
Scopul proiectului este de a conştientiza existenţa poluării luminoase care afectează negativ mediul, siguranţa, consumul de energie, climatul, sănătatea şi de a studia, compara, împărtăşi metode inovative de predare-învăţare în şcolile partenere.
În acest proiect sunt implicate şcoli din Turcia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia şi România, coordonarea revenind echipei turce.În perioada 27-31 octombrie 2016 a avut loc în Antalya, Turcia, prima reuniune transnaţională de proiect a cadrelor didactice şi participarea acestora la Seminarul Internaţional de Astronomie, susţinut de profesori de la universităţi din Istanbul şi Antalya.
În decembrie, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava va găzdui prima reuniune de învăţare cu elevi din şcolile europene partenere.
„Trăim într-o epocă în care poluarea a devenit partenera fiecărei vieţuitoare a Planetei Albastre. Termenul atât de cunoscut include o diversitate de forme ale poluării de la poluarea aerului, a apei, a alimentelor până la poluarea solului şi a subsolului. Se apropie Crăciunul şi oraşul va îmbrăca în curând haina luminilor multicolore care plac vederii şi umplu inimile de bucuria sărbătorilor.
Orbiţi de strălucirea artificială din jurul nostru nu mai vedem fundalul natural întunecat de deasupra pe care stau stelele Universului! Despre asta este vorba, despre poluarea luminoasă”, au transmis prof. Georgeta Cîmpan, prof. Angela Nesteriuc şi prof. Manuela Abiculesei, coordonatori ai proiectului Erasmus+, acţiunea cheie 2 – parteneriate strategice între şcoli, cu titlul „European DarkSky Protectors”.