Wizz Air a anunţat, în mod oficial, prin directorul de comunicare al companiei, Tamara Vallois, că începând din luna martie 2017 de pe Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava vor fi operate zboruri către trei noi destinaţii, toate în Italia, respectiv Roma - Ciampino, Veneţia - Treviso şi Bologna. Tamara Vallois a făcut acest anunţ în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Palatul Administrativ împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi directorul Aeroportului „Ştefan cel Mare”, Ioan Măriuţa. Directorul de comunicare al Wizz Air a remarcat încă de la începutul conferinţei de presă că la doar trei luni de la sărbătorirea primului zbor al companiei de pe Aeroportul Suceava, Wizz Air anunţă încă trei noi destinaţii externe.
„Începând din luna martie 2017, Wizz Air va avea de pe Aeroportul Suceava cinci rute către două ţări. Vreau să vă mulţumim şi vreau să precizez că România este una dintre ţările noastre favorite şi suntem încântaţi de dezvoltarea activităţii de pe aeroportul din Suceava. Este un progres foarte bun pentru aeroportul din Suceava, având în vedere că în urmă cu trei luni am anunţat primele două curse, iar acum venim cu încă trei rute externe”, a declarat Tamara Vallois.
Ea a adăugat că zborurile din Suceava spre Treviso – Veneţia vor debuta în data de 27 martie 2017, în timp ce cursele aeriene către Ciampino - Roma şi Bologna vor începe o zi mai târziu, pe 28 martie. Cursele vor fi operate de trei ori pe săptămână spre Bologna şi Roma, în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, respectiv de două ori pe săptămână pentru Treviso, lunea şi vinerea. Biletele pentru toate rutele noi din Italia sunt deja disponibile şi pot fi rezervate pe wizzair.com, de la doar 109 lei, tarif înainte de reducere, pentru un singur segment, cu toate taxele obligatorii incluse. Tamara Vallois a adăugat că Wizz Air a început să opereze zboruri cu tarife reduse de pe aeroportul din Suceava în august a.c. şi a lansat iniţial curse spre Londra - Luton şi, la scurt timp, spre Milano. Directorul de comunicare al Wizz Air a mai spus că tot din luna martie 2017 numărul zborurilor pe ruta Suceava – Bergamo (Milano) va creşte de la două, câte sunt în prezent, la patru frecvenţe săptămânale.
„Cele trei noi rute italiene din Suceava subliniază angajamentul nostru de a aduce mai multe oportunităţi pentru clienţii noştri şi de a stimula economia regiunii. În calitate de cea mai mare companie aeriană din România vom continua să ne extindem reţeaua regională, sprijinind piaţa locurilor de muncă din regiune în sectoarele de aviaţie şi turism, consolidând în acelaşi timp relaţiile de afaceri între cele două ţări. Clienţii noştri români vor avea de acum mai multe legături cu principalele oraşe din Italia”, a declarat Tamara Vallois, care a mai adăugat că „suntem încrezători că vizitatorii din Italia se vor bucura de dotările moderne ale Aeroportului <Ştefan cel Mare>, în una dintre cele mai frumoase zone din România, Bucovina, ce are de oferit atracţii culturale istorice unice şi peisaje naturale neatinse, toate cu tarife scăzute de la Wizz Air”.
Întrebată dacă după venirea Wizz Air la Suceava au existat discuţii oficiale cu privire la deschiderea unui zbor de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” către Bruxelles începând cu data de 15 septembrie a.c., Tamara Valloisa negat acest lucru.
Ea a spus că în analiza Wizz Air au fost mai multe destinaţii cu plecare de la Suceava, dar în cele din urmă decizia a fost luată doar pentru Londra şi Milano.
Flutur anunţă că în actuala aerogară se va deschide o nouă poartă pentru plecări
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că este bucuros să fie din nou la un eveniment de anunţare a lansării de rute de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava. „Încă o veste bună pentru judeţul Suceava, pentru Bucovina, pentru întreaga zonă. Ne dorim cât mai multe linii aeriene pentru că avem mulţi români care zboară, dar şi cetăţeni străini care ar dori să vină să viziteze Bucovina. Este cunoscut faptul că Bucovina reprezintă deja o destinaţie turistică importantă, căutată de turiştii interni şi externi, modernizarea aeroportului putând contribui, în mod automat, la o creştere a numărului celor care se deplasează în această parte a ţării, inclusiv în scop turistic. Ca urmare a infrastructurii moderne de care dispune la ora aceasta Aeroportul <Ştefan cel Mare> Suceava, precum şi atractivităţii zonei şi ariei de captare a aeroportului, sunt convins că vor urma şi alte destinaţii”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a subliniat că anunţul de ieri a fost făcut într-un moment foarte important pentru Consiliul Judeţean Suceava, având în vedere că au fost începute deja discuţiile cu privire la bugetul de dezvoltare pe anul viitor şi pentru următorii patru ani.
Gheorghe Flutur a precizat că administraţia judeţeană a pregătit trei direcţii de acţiune pentru dezvoltarea Aeroportului Suceava, prima dintre acestea fiind deschiderea unei noi porţi pentru plecări în incinta aerogării. Flutur a spus că noua poartă pentru plecări va fi amenajată la demisolul aerogării, iar decizia pentru deschiderea acesteia a fost luată în contextul creşterii numărului de pasageri. În acelaşi timp, preşedintele CJ Suceava a spus că în cursul zilei de ieri a fost transmisă o nouă notificare către Comisia Europeană pentru a solicita acestei instituţii dreptul de a folosi mai multe pavilioane ale Centrului Economic Bucovina Suceava, din apropierea aeroportului, pentru a amenaja noi terminale pentru plecări şi sosiri internaţionale.
Consiliul Judeţean vrea să construiască un terminal nou care ar putea prelua 1,5 milioane de pasageri anual
Gheorghe Flutur a declarat că un proiect important pentru dezvoltarea aeroportului pe care CJ Suceava îl are în vedere este construcţia unui terminal nou. Flutur a explicat că administraţia judeţeană pregăteşte un studiu de fezabilitate pentru construcţia unui nou terminal, cu o suprafaţă de 6.500 de metri pătraţi, şi care ar putea prelua 1,5 milioane de pasageri anual. Preşedintele CJ Suceava a spus că investiţia s-ar ridica la suma de 10 milioane de lei, fiind demarate deja discuţiile cu preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a analiza posibilitatea ca banii să fie alocaţi prin administraţia judeţeană, fără a fi consideraţi ajutor de stat. El a mai spus că acest lucru s-ar putea întâmpla în condiţiile în care banii ar urma să fie alocaţi pentru dezvoltare economică. Flutur a anunţat că săptămâna viitoare vor fi achiziţionate un utilaj de deszăpezire şi un degivror de pistă pentru a îmbunătăţi dotările aeroportului.
Şeful administraţiei judeţene a mai remarcat faptul că de la începerea zborurilor de pe Aeroportul Suceava, Wizz Air a avut 20.000 de pasageri pe rutele către şi de la Milano şi Londra. În total, de la începutul anului, pe Aeroportul Suceava au fost procesaţi 41.282 de pasageri, iar până la finalul anului numărul ar putea să ajungă la circa 58.000 de pasageri.
„Ne pregătim ca anul viitor să avem în total circa 250.000-300.000 de pasageri. Mai trebuie evidenţiat faptul că, din analizele pe care le avem, aeronavele Wizz Air care au zburat de la şi către Suceava au avut o încărcare medie cu pasageri de peste 94%, iar din discuţiile avute, la nivel naţional gradul de încărcare mediu este undeva la 85%”, a mai precizat Gheorghe Flutur. El a adăugat că a înaintat celor de la Wizz Air un studiu de trafic pentru Spania, către destinaţii precum Madrid, Barcelona şi Valencia.
Flutur a spus că solicitări de destinaţii există şi pentru Belgia, Spania, Grecia sau Franţa, precizând că există deschidere pentru a purta discuţii şi cu alte companii aeriene pentru a opera de pe Aeroportul Suceava. Preşedintele CJ Suceava a spus că din păcate sunt prea puţine zboruri pe ruta Suceava – Bucureşti şi retur, motiv pentru care a afirmat că va continua demersurile către alte companii pentru a deschide astfel de curse. Gheorghe Flutur a ţinut să mulţumească şi sucevenilor din diaspora pentru solicitările acestora către companiile aeriene pentru deschiderea de noi curse internaţionale de la Suceava.
Ioan Măriuţa vrea ca Wizz Air să deschidă o bază aeriană la Suceava
Prezent în cadrul conferinţei de presă, directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuţa, s-a declarat extrem de mulţumit de parteneriatul cu Wizz Air. Ioan Măriuţa a apreciat faptul că într-un timp foarte scurt Wizz Air a anunţat cinci destinaţii de la Suceava. El a spus că din luna martie 2017, pe aeroportul sucevean vor fi 16 zboruri săptămânale ale Wizz Air, la care se adaugă alte şapte zboruri ale companiei Tarom.
„Suntem încântaţi că parteneriatul dintre Aeroportul <Ştefan cel Mare> Suceava şi compania Wizz Air a ajuns deja la un alt nivel. În aceste zile, când aeroportul aniversează un an de la redeschidere, după lucrările de modernizare, compania Wizz Air va opera încă trei destinaţii externe, totalul acestora ajungând astfel la cinci. Este rezultatul serviciilor de calitate prestate companiei Wizz Air şi al muncii unei echipe mici şi extrem de tenace din cadrul aeroportului, care cu sprijinul autorităţilor locale a reuşit într-un an să obţină încrederea acestui mare operator aerian care este Wizz Air. Nu dorim să ne oprim aici, sperăm ca şi pe viitor să aducem surprize plăcute potenţialilor noştri pasageri, încercând astfel să devenim o adevărată poartă de intrare în Bucovina şi un puternic factor de dezvoltare zonală”, a declarat Ioan Măriuţa.
El a mai spus că speră că Wizz Air va înfiinţa şi o bază aeriană proprie pe aeroportul din Suceava.