Pentru a suplimenta spaţiile de cazare pentru studenţi, conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) are în vederea achiziţionarea pensiunilor BiCom şi Casa Jenica din municipiu, pentru ca instituţia să dispună de o ofertă de cazare satisfăcătoare.
Prin achiziţionarea acestor două imobile, USV ar rezolva parţial una dintre problemele cu care se confruntă an de an, lipsa spaţiilor de cazare pentru studenţi, instituţia putând onora în prezent doar jumătate din numărul de cereri pe care studenţii le depun pentru un loc în cămine.
„Am pornit procedurile de evaluare şi negociere. Avem în vedere aceste două imobile, dacă vor fi condiţii favorabile le vom achiziţiona”, a menţionat rectorul Valentin Popa.
Cât priveşte Pensiunea BiCom, de pe strada Narciselor, din apropierea Colegiului Alimentar, aceasta este cotată la trei stele şi dispune de 12 camere duble, şase camere single şi trei apartamente, parcare, restaurant, sală de mese şi sală de conferinţe.
Universitatea a estimat că ar putea organiza 50 de locuri de cazare în pensiune, fără a fi nevoită să restructureze spaţiile sau să intervină la compartimentarea clădirii. Din momentul achiziţiei, USV ar putea da în folosinţă noul cămin în aproximativ patru luni de zile.
De partea cealaltă, pensiunea Casa Jenica, cotată tot la trei stele, ar aduce Universităţii cel puţin 60-70 de locuri noi de cazare.
Pensiunea este compartimentată în 18 camere duble, două apartamente şi o cameră single, restaurant, bucătărie, două terase, sală de conferinţe şi deţine parcare.
Rectorul Popa a arătat că în cazul în care achiziţia va fi finalizată, USV va trebui să intervină asupra structurii clădirii, prin recompartimentarea spaţiilor.
Cel mai probabil finanţarea necesară achiziţiei şi transformării celor două imobile în cămine de studenţi va fi asigurată prin credite bancare.
La deschiderea anului universitar, rectorul instituţiei menţiona că Senatul USV a aprobat un plafon de 5 milioane de lei pentru achiziţia şi amenajarea celor două imobile în cămine studenţeşti. El a spus că suma care va fi contractată prin credit bancar va fi decisă după încheierea contractelor de vânzare-cumpărare şi cel de amenajare a imobilelor.
Cazuri sociale în detrimentul studenţilor
În primăvara acestui an, aleşii locali suceveni au aprobat darea în administrare a unui cămin din incinta Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară către Universitatea din Suceava, în vederea transformării acestuia în internat pentru studenţi. Conform deciziei Consiliului Local, căminul trebuia dat în administrare gratuită din 1 iulie 2016 până la 1 iulie 2041, însă hotărârea CL nu a fost dusă până acum la îndeplinire.
„În cazul în care am fi preluat administrarea căminului Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară aşa cum prevede această hotărâre, universitatea şi-ar fi suplimentat numărul locurilor de cazare cu peste 200. Însă se pare că această hotărâre nu are nici o putere, nici o importanţă, din moment ce pentru chiriaşii de acolo, cazuri sociale, nu a fost găsit un alt spaţiu. Înţeleg că Primăria Suceava chiar a prelungit contractele celor de acolo”, a subliniat rectorul Valentin Popa.
Reamintim că, în prezent, USVare în administrare cinci cămine studenţeşti cu o capacitate de circa 1.100 de locuri.