Societatea civilă va fi încurajată să creeze un site unde să fie postate imagini şi date despre indisciplina în trafic, despre cei care nu respectă normele rutiere, scopul fiind acela ca prin supunerea lor oprobiului public să scadă numărul accidentelor rutiere. Aceasta este una din măsurile stabilite în urma discuţiilor care au avut loc miercuri la Prefectură pe tema creşterii siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, discuţii generate de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, la care au participat prefectul Constantin Harasim, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Jandarmeriei, ai ARR, ai ISU, ai secţiei de drumuri naţionale şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. ”Am convenit încurajarea societăţii civile în domeniul creării unui site pe care să se publice imagini şi date despre indisciplina în trafic, teribilişti, ignoranţi şi cei care nu respectă normele de trafic. Aplicăm metoda ruşinării dacă nu se poate altfel. Facem public acest mod anormal de comportament în trafic şi îi descurajăm pe alţii să facă la fel. Chemăm societatea civilă la combaterea indisciplinei în trafic. De asemenea, vrem să descărcăm camerele de luat vederi din anumite zone publice pentru că acolo pot fi foarte multe dovezi de indisciplină în trafic. Șoferii trebuie să ştie că oricând pot fi monitorizaţi şi abaterile lor pot fi descoperite”, a spus Flutur.
Săptămâna educaţiei rutiere în şcoli
El a precizat că s-a convenit împreună cu cei de la Inspectoratul Şcolar şi de la Prefectură pregătirea unei săptămâni a educaţiei rutiere în şcoli, dar şi şedinţe publice în cămine culturale cu proprietarii de căruţe, de biciclete şi motociclete, pentru a prezenta cazuri de indisciplină în trafic şi pentru a-i instrui în vederea prevenirii accidentelor. ”I-am rugat pe cei de la drumuri naţionale ca împreună cu cei de la circulaţie şi de la drumuri judeţene să facă o hartă a traseelor de căruţe care să evite drumurile naţionale pentru a reduce riscurile de accidente”, a menţionat Flutur. El şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că judeţul Suceava se află pe primul loc în topul accidentelor mortale, arătând că 72 de morţi în 2016 este o cifră ”care ne obligă să acţionăm rapid”. ”Cauzele accidentelor sunt, în ordine, viteza excesivă şi neadaptată, indisciplina pietonilor, neacordarea priorităţii de către şoferi pietonilor şi, foarte interesant şi îngrijorător, s-a mutat ponderea accidentelor grave şi mortale către localităţile mici şi rurale, accidente cu motociclişti, biciclişti, căruţaşi. Am discutat despre accidentele de pe DN17, unde am solicitat celor de la drumuri naţionale să pună strat de uzură, pentru că sunt zone unde carosabilul este lunecos când plouă, precum zona Mestecăniş - Iacobeni şi pasul Tihuţa. În anumite zone au pus acest strat de uzură, dar anul viitor va trebui de urgenţă să continue pentru că aderenţa a scăzut şi unele accidente s-au produs şi din această cauză”, a mai spus Flutur.
( 3 nov 2016, 12:03:27
Mai OK ar fi un site unde sa se posteze cazuri cu persoanele din CJ care nu sunt la serviciu in timpul programului, situatiile privind comportamentul acestora, etc.