Un bărbat din comuna Pătrăuţi, şofer pe tir, a suferit un grav accident de muncă în Austria, în incinta unei firme la care avea de descărcat marfă, după ce a căzut într-o groapă. Accidentul s-a petrecut în august 2013, iar leziunea suferită, fractură de articulaţie la un picior, a necesitat 117 zile de îngrijiri medicale. De atunci, Dragoş Ujeniuc a început o luptă care pare interminabilă, atât cu autorităţile judiciare austriece, cât şi cu cele din România, asta în condiţiile în care când a suferit accidentul acesta era angajat al unei firme din Suceava.
Instanţele austriece au confirmat că bărbatul a căzut într-o groapă nesemnalizată, însă a fost îndrumat să ceară despăgubiri pe cale civilă, un proces care se dovedeşte extrem de anevoios şi plin de piedici pe care le vom detalia în materialul care urmează.
Un accident de muncă grav şi coşmarul care a urmat
Dragoş Ujeniuc lucra în 2013 pentru firma suceveană Soldoritrans SRL Iaslovăţ. El efectua un transport în Austria, iar pe 6 august 2013 a ajuns în Mauthausen, în Austria, la o firmă locală. Bărbatul a oprit tirul şi s-a deplasat pe jos la biroul din incinta societăţii, pentru a lua actele de transport. În zona de acces spre birou era o groapă:
„Singura cale de acces în birou era terasamentul natural orizontal aflat între groapa deschisă şi scara metalică de acces în birou. Am intrat în birou pe această cale de acces, am luat actele şi am ieşit coborând scara. Când eram cu un picior pe ultima treaptă iar cu celălalt am călcat pe calea de acces, s-a surpat taluzul vertical al căii de acces, moment în care am căzut în groapa cu adâncimea de 1,5 metri”, a relatat bărbatul. Pentru sucevean a urmat un adevărat coşmar. El susţine că a fost discriminat ca cetăţean român, accidentul de muncă fiind ascuns de austrieci, dar şi de angajatorul român. Bărbatul spune că după ce a primit îngrijirile medicale de urgenţă s-a trezit abandonat:
„Am fost abandonat patru zile în cabina autocamionului, în spatele fabricii la care trebuie să descarc marfa, pe o căldură de 35 de grade, eu fiind cu piciorul în ghips, fără apă, mâncare, toaletă şi tot ce presupune grija faţă de om”, reclamă bărbatul. Acesta are în sprijinul afirmaţiilor numeroase fotografii pe care le-a realizat atât la locul accidentului, cât şi ulterior, în camionul în care a stat cu piciorul în ghips. În urma accidentului acesta a avut diagnosticul de fractură de articulaţie a gleznei, având, conform certificatului medico-legal, nevoie de 117 zile de îngrijiri medicale.
Instanţa austriacă a constatat neluarea măsurilor de siguranţă şi protecţie, însă nu a considerat accidentul grav
Plângerea suceveanului a fost înregistrată şi judecată de Judecătoria din Perg. Instanţa austriacă a stabilit o vină comună, contestată vehement de sucevean:
„În contextul neluării măsurilor de siguranţă şi protecţie se stabileşte vina acuzatului responsabil de acest caz (n.r. un austriac care răspundea de acea zonă de şantier). Delictul nu este considerat unul grav, nu există consideraţii speciale sau general preventive care să împiedice o rezolvare diversională în cazul de faţă. Din cauza unei problematici privind dreptul muncii şi a vinei comunei existente a păgubitului s-a renunţat la o despăgubire de daune. Păgubitul, cu toate revendicările sale de drept privat, va fi îndreptat spre calea dreptului civil”, este o parte din sentinţa Judecătorie Perg, tradusă în limba română la un traducător autorizat.
Judecătorii fac la un moment dat referire la faptul că beneficiile pentru cetăţeanul român vor fi acordate în întregime, fără a fi avansată însă o sumă. Suceveanul a depus la dosar documente după toate facturile pe care le-a suportat din propriul buzunar după accident. Deşi nu a fost de acord cu faptul că a fost stabilită o culpă comună, acesta a început şi acţiunile civile, pentru a fi despăgubit.
Avocat: „Clientul meu este supus unei discriminări pe faţă ”
Principala piedică de care s-a lovit până acum este că solicitările depuse în instanţă i-au fost respinse din varii motive. În primul rând, avocatul care l-a reprezentat pe sucevean, Leonard Tănasă, a fost revocat în mai multe rânduri de instanţa austriacă, suceveanului fiindu-i recomandat un avocat austriac din oficiu. Din punctul de vedere al suceveanului aceasta nu este decât o tergiversare a dosarului, pentru a ieşi din termenul în care se pot solicita despăgubiri.
Avocatul Leonard Tănasă întăreşte afirmaţiile suceveanului cu privire la tratamentul la care a fost supus:
„Sunt avocat membru al Baroului Suceava, cu drept de practică în comunitate, şi implicit în Austria, cu atât mai mult cu cât reprezint un român. Practic, clientului meu aproape i se impune un avocat austriac. Clientul meu este supus unei discriminări pe faţă ”, ne-a declarat avocatul.
Suceveanul se plânge că absolut nici un reprezentant al Statului Român nu a mişcat vreun deget pentru a i se face dreptate
Nemulţumirile lui Dragoş Ujeniuc nu se îndreaptă doar spre autorităţile judiciare austriece. Cum acesta a suferit accidentul în calitate de angajat al unei firme româneşti, acesta s-a adresat cu plângeri la o mulţime de instituţii ale statului român, printre ele Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
„Accidentul a fost anunţat în România după 14 zile, abia după internarea mea în Spitalul Suceava. Firma la care eram angajat nu a anunţat accidentul de îndată, la ITM Suceava, cu toate că am cerut imediat să se facă o sesizare. Absolut nimeni din Suceava nu a ridicat un deget pentru mine, am depus trei plângeri penale la poliţie, care au fost conexate, însă absolut nici un poliţist nu a dorit să se uite măcar atent la documentele pe care le deţin”, şi-a spus nemulţumirea suceveanul. Acesta îi acuză de fapte de corupţie pe mulţi dintre cei la care a ajuns cazul său, însă rămâne de văzut dacă va putea dovedi măcar parte din afirmaţiile sale.