Cristian Marius Emandi, suceveanul care a provocat trimiterea în judecată a fostului şef al Poliţiei Rutiere Suceava, comisarul Petru Jucan, şi a unui alt poliţist, Ioan Stratu, şi-a aflat ieri pedeapsa. Magistraţii de la Tribunalul Suceava l-au găsit vinovat pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi l-au condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare. Emandi nu este la prima problemă cu legea, iar pe numele său mai există o condamnare, rămasă definitivă în 2015, de 4 luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru loviri şi alte violenţe. Prin contopire, suceveanul a rămas condamnat la închisoare cu suspendare, dar i s-au mai trasat şi alte obligaţii, respectiv cea de a urma un curs de calificare profesională. De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere de 3 ani, Emandi va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava – Complexul de recuperare neuro-psiho-motorie Blijdorp „O nouă viaţă” Suceava sau Servicii de Protecţie de tip Familial pentru copiii cu dizabilităţi, Case de tip Familial Adâncata, Mihoveni, Şcheia.
Condamnarea de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Suceava.
În acelaşi dosar sunt judecaţi şi comisarul Petru Jucan, respectiv agentul Ioan Stratu. În cazul celor doi, cercetarea judecătorească va continua tot la Tribunalul Suceava după ce magistratul de caz a decis disjungerea.
Jucan a fost pus la dispoziţie
Dosarul în care au fost trimişi în judecată cei doi poliţişti şi Cristian Marius Emandi a fost instrumentat de structura teritorială Suceava a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Jucan este cercetat pentru că în cursul lunii noiembrie 2013, în calitate de şef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Suceava, l-ar fi determinat pe subordonatul său, agentul Ioan Stratu, să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind implementarea în aplicaţia electronică de evidenţă a abaterilor rutiere, solicitându-i să nu introducă în sistem menţiunea suspendării exercitării dreptului de a conduce a lui Cristian Marius Emandi pe o perioadă de 120 zile începând cu data de 1 decembrie 2013.
„Prin această faptă au fost vătămate interesele instituţiei din care fac parte inculpaţii Jucan Petru şi Stratu Ioan, IPJ Suceava, prin crearea condiţiilor ca sancţiunile contravenţionale dispuse să nu fie aplicate în funcţie de interese sau relaţii personale, şi crearea totodată a unui pericol pentru respectarea legislaţiei rutiere în materia siguranţei circulaţiei în municipiul Suceava, din moment ce conducătorii auto percep faptul că pot încălca regulile rutiere esenţiale fără teama ca sancţiunile contravenţionale aplicate să fie puse efectiv în executare; siguranţa circulaţiei rutiere este indisolubil legată de interesele IPJ Suceava, câtă vreme aceasta este una din atribuţiile de serviciu esenţiale ale acestui organ de poliţie, şi câtă vreme neaplicarea sancţiunilor contravenţionale dispuse în mod legal de agenţii constatatori se repercutează negativ şi însemnat (important) în bunul mers al activităţii organului de poliţie care prin maniera adoptată de inculpaţi a înregistrat prejudicii de imagine fiindu-i afectată credibilitatea în rândul cetăţenilor; prin această faptă a fost obţinut de către inculpatul Emandi Cristian Marius folosul necuvenit constând în posibilitatea exercitării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
În acest dosar, Jucan va fi judecat pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi inducere în eroare a organelor judiciare.
În acelaşi dosar este cercetat penal agentul Ioan Stratu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Mai trebuie spus că în momentul în care au fost trimişi în judecată, atât Petru Jucan, cât şi Ioan Stratu au fost puşi la dispoziţie.