Poştaşii vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2017, de o creştere salarială de 80 de lei brut/angajat şi tichete de masă în valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decât în prezent, potrivit înţelegerii dintre conducerea Poştei Române şi reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).
La finele săptămânii trecute, aproape jumătate dintre oficiile poştale din zonele urbane ale Sucevei au fost închise, chiar dacă angajaţii au venit la muncă. În semn de protest, aceştia au refuzat să îşi desfăşoare activităţile zilnice, la fel ca mii de alţi colegi din ţară. La nivel naţional, valul de proteste generalizat s-a resimţit de joi, 27 octombrie, în multe judeţe protestul spontan prelungindu-se şi vineri, când angajaţii Poştei Române au venit la serviciu, dar fără a mai distribui colete, scrisori sau abonamentele de presă.
"În cadrul negocierilor s-a convenit acordarea de tichete de masă la valoarea nominală a tichetului de 11,50 lei/zi, faţă de valoarea actuală de 9 lei, după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă. Suplimentar, s-a stabilit acordarea unei creşteri salariale de 80 de lei brut/angajat. Această schemă de majorare a urmărit principiile echităţii sociale, vizând angajaţii cu cele mai mici venituri. Ea a fost agreată în contextul continuării planului de optimizare a personalului, care va duce la o structură mai eficientă în zona administrativă. Ca urmare a celor convenite luni între conducerea Poştei Române şi partenerii sociali, conflictul de muncă va înceta, iar activitatea poştală va reveni la normal", se arată în comunicatul Poştei Române.
Printre revendicările protestatarilor se număra majorarea salariului cu 200 de lei şi acordarea de 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament, proces întrerupt de 3 ani.
Dacă în ţară protestele au continuat şi luni, la Suceava, activitatea oficiilor poştale şi a factorilor a revenit la normal de la începutul săptămânii.
„Bine că mişcările de protest s-au încheiat, pentru că aveam cu toţii de suferit – compania, salariaţii, dar şi clienţii”, a spus Nicolai Costrâş, directorul Oficiului Judeţean de Poştă Suceava.
Poşta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar şi cel mai mare angajator din România, cu puţin peste 25.000 de angajaţi.