Un amplu exerciţiu de alarmare a demarat marţi dimineaţă la nivel naţional, în cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie a acestor structuri în situaţii de urgenţă. Alarma a fost dată la ora 08.04, când Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat exerciţiul, în urma avariilor produse de un cutremur în zona oraşelor Bucureşti şi Iaşi. Potrivit scenariului exerciţiului „Seism 2016”, în cursul dimineţii de marţi, în zona Vrancea s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi.
Structurile ISU din toată ţara au fost alertate şi au trecut la planul roşu de intervenţie, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din judeţele care nu au fost afectate de seism au plecat spre Bucureşti şi Iaşi. Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina" al judeţului Suceava au fost mobilizate şi au pornit, în două etape, spre municipiul Bucureşti.
În prima etapă 22 de pompieri militari au plecat la ora 08.45 cu şapte autospeciale, iar în a doua etapă, la ora 11.05, au plecat 13 autospeciale şi 125 de militari, în total 20 de autospeciale şi 147 de militari din toate subunităţile de pompieri din judeţul Suceava. De asemenea, la sediul inspectoratului s-au activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) Suceava şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava.
Pentru asigurarea intervenţiei în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost mobilizate şi efective ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Inspectoratului General de Aviaţiei al MAI.
A fost alertat de asemenea Statul Major General al Ministerului Apărării Naţionale pentru a oferi sprijin în caz de nevoie.