Sistemul cardurilor de sănătate a fost funcţional doar trei săptămâni după remedierea celui mai lung blocaj, de mai bine de patru zile. Ieri dimineaţă, la prima oră, medicii, farmaciștii și pacienţii au constatat că din nou nu este operaţional, iar la ora 9.00 Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a postat pe site un comunicat prin care a anunţat că ”Astăzi, 01.11.2016, începând cu ora 09:00, sistemul informatic al cardului naţional de asigurări de sănătate este indisponibil datorită unor probleme tehnice. Până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line. Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispoziţiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificările și completările ulterioare şi ale art. 361 – 364 din H.G. 206/2015, cu modificările și completările ulterioare. În acest sens, până la termenul de raportare a activităţii lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus menţionate”.
Trimiterea la raportarea off-line este însă doar o păcăleală menită să închidă gura medicilor și să arunce pisica în curtea acestora.
”Nu mai vrem să fim pe post de Acarul Păun”
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, ne-a declarat, ieri, că atunci când sistemul este complet blocat, cum s-a întâmplat și ieri dimineaţă, cardurile nu pot fi utilizate și nu rămâne nici o amprentă a acordării serviciului medical respectiv. ”Când cei de la CNAS spun că se lucrează off-line este doar o scuză în faţa opiniei publice pentru proasta lor mentenanţă. În realitate, nu merge nimic, dar vor să scoată medicii vinovaţi, că nu știu ce nu facem noi, de parcă nouă nu ne-ar conveni ca sistemul să funcţioneze și să putem lucra. Nu vrem să mai fim pe post de Acarul Păun”, a spus dr. Badrajan.
Blocarea sistemului înseamnă că nu pot fi validate consultaţiile şi reţetele și că serviciile medicale prestate de medici nu pot fi raportate la Casa de Asigurări de Sănătate. Experienţele precedente i-au adus pe medici nu de puţine ori în situaţia ca serviciile medicale prestate să le fie invalidate şi apoi imputate, ceea ce îi face să fie extrem de sceptici la orice invitaţie de a lucra atunci când sistemul este blocat.
Defecţiunea de ieri a fost remediată în jurul orei 12.10, dar după-amiază sistemul informatic funcţiona tot cu dificultate.