Proverbul „Ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus” s-a dovedit cât se poate de real pentru un bărbat de 56 de ani din localitatea Dumbrăveni, comuna Râşca. Aflat la muncă în Italia, Vasile Feraru s-a speriat de cutremurul de 6,5 grade pe scara Richter înregistrat pe 30 octombrie, motiv pentru care a decis să doarmă în maşină, alături de fratele său.
Dacă moartea l-a ocolit în timp ce pământul era zguduit, sfârşitul a venit curând. Cel mai probabil din cauza frigului, Vasile Feraru a murit în dimineaţa zilei de 31 octombrie. Nu este exclusă nici o problemă medicală care să-i fi urgentat decesul, inclusiv una cardiacă, deşi familia spune că bărbatul nu era înregistrat cu asemenea afecţiuni.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României la Roma s-a autosesizat și a făcut demersuri pe lângă autoritățile italiene cu privire la decesul cetățeanului român. Cauza decesului urmează a fi stabilită în perioada următoare. Ambasada României la Roma este în contact cu familia cetățeanului român, fiind pregătită să acorde asistență în vederea repatrierii.
Primarul din Râşca, Ion Bosînceanu, a precizat că este la curent cu nenorocirea din familia Feraru, dar că până în prezent rudele nu au solicitat sprijin.
Din datele publicate de presa română din Italia, familia lui Vasile Feraru nu stătea foarte bine din punct de vedere financiar, şi asta pentru că din cauza cutremurelor din ultima perioadă zona în care locuiau a fost afectată serios, iar cererea de muncă era foarte redusă. Vasile Feraru lucra în zootehnie şi era plecat din ţară de mai multă vreme.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în urma cutremurului de acum câteva zile din Italia, care a avut epicentrul în zona Perugia, nu s-au înregistrat victime în rândul cetăţenilor români.
În ceea ce-i priveşte pe românii care au rămas fără locuințe în urma cutremurului din 30 octombrie 2016, aceştia au fost transferați în hotelurile din zona lacului Trasimeno (regiunea Umbria). Misiunea diplomatică de la Roma este în legătură cu autoritățile locale pentru a afla informații cu privire la cetățenii români rămași fără adăpost, precum și locațiile exacte unde au fost mutați.
Doi cetățeni români din zonele calamitate au solicitat sprijin pentru repatriere, aceştia urmând să se deplaseze în România în perioada imediat următoare. Alți doi cetățeni români care ceruseră sprijin pentru repatriere se aflau luni în drum spre România.
Un alt cutremur extrem de violent s-a înregistrat în Italia în luna august, cea mai afectată fiind localitatea Amatrice. Cu acel prilej şi-au găsit sfârşitul printre dărâmături circa 300 de persoane, printre care şi mai mulţi români.