Dosarul intoxicaţiei colective de la Casa Aristocrat, din 2010, în urma căreia un bărbat a murit, iar alte 17 persoane au ajuns la spital, are noi inculpaţi pe lista celor trimişi în judecată. La şase ani şi jumătate de la tragedie, un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus trimiterea în judecată a încă şase inculpaţi, printre aceştia şi două persoane juridice. S-a ajuns în această situaţie după ce un avocat vrâncean a contestat în instanţă faptul că procurorul care a întocmit primul rechizitoriu a stabilit că cei de la E.ON Distribuţie nu sunt vinovaţi de ce s-a întâmplat. În septembrie 2015, Judecătoria Suceava a dispus redeschiderea urmăririi penale, iar între timp, la finele săptămânii trecute, procurorul care a preluat dosarul i-a trimis în judecată pe noii inculpaţi, patru persoane fizice şi două persoane juridice.
Ziua de coşmar în care 17 oameni au ajuns la spital, iar unul a fost găsit fără suflare într-o cameră a pensiunii
Pe 4 februarie 2010, în Suceava s-a declanşat alarma de grad 0. La pensiunea Casa Aristocrat, de la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia, mai mulţi turişti au început să se simtă rău şi să acuze stări de greaţă, dureri de cap şi ameţeală.
În total, 18 persoane, dintre care 17 au ajuns la „Urgenţele” Spitalului Judeţean. Din păcate, într-o cameră de la etajul I al pensiunii a fost găsit fără suflare un bărbat în vârstă de 45 de ani, Daniel Ciupercă, din Focşani.
Bărbatul, reprezentantul unei firme, venise în delegaţie în Suceava şi se cazase în ziua precedentă la Casa Aristocrat.
După o anchetă lungă şi complicată, în cadrul căreia s-au efectuat mai multe expertize, s-a stabilit că oamenii au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon, în urma unei greşeli de instalare a centralei termice. În cazul bărbatului care a murit, Daniel Ciupercă, cauza decesului a fost clară: a murit intoxicat cu monoxid de carbon. De altfel, aceasta a fost cauza intoxicaţiei tuturor celor 18 turişti.
Avocatul Gabriel Nicolae: "E.ON nu este deloc interesată de ceea ce se montează la capătul conductei prin care furnizează gazul”
În februarie 2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi în acest dosar, procesul fiind pe rol şi trecând recent de Camera Preliminară.
Membrii familiei bărbatului mort în pensiunea suceveană, prin avocat, au formulat plângere împotriva soluţiei de clasare a cauzei cu privire la ucidere din culpă de către E.ON Gaz Distribuţie SA şi alte părţi.
Avocatul Gabriel Nicolae a reuşit să convingă judecătorul de caz că numărul inculpaţilor trebuie să fie mai mare.
Referitor la E.ON el a arătat că „în mod nelegal au procedat la recepţionarea tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, în condiţiile în care nu a existat o autorizaţie de construire eliberată în acest sens. În mod evident, în situaţia în care nu s-ar fi procedat la efectuarea recepţiei tehnice a instalaţiei de alimentare cu gaze naturale din cauza inexistenţei celui mai important act necesar (autorizaţia de construire pentru lucrările de instalaţii), nu ar fi fost posibilă producerea decesului victimei Ciupercă Daniel", a mai subliniat avocatul în plângere.
"E.ON nu este deloc interesată de ceea ce se montează (şi de cine montează) la capătul conductei prin care furnizează gazul, acesta încheind contract de furnizare cu beneficiarul indiferent că este vorba de o instalaţie artizanală sau chiar o bombă",de declarat avocatul Gabriel Nicolae, citat de avocatura.com, care a scris detaliat despre acest caz.
Reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii a ajuns şi el inculpat
Soluţie de clasare iniţială a primit şi societatea Build House, cea care a proiectat construcţia, dar şi Radu Ciucă, reprezentantul firmei, care a întocmit referatul de bună execuţie.
De asemenea, Stelica Cucu, reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcţii Suceava, a primit soluţie de clasare întrucât nu ar fi avut atribuţii directe de recepţie a lucrărilor şi ar fi participat la recepţia pensiunii doar în calitate de invitat.
"Reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţiirăspunde de exercitarea controlului statului cu privire la modul în care se respectă dispoziţiile legale în domeniul calităţii construcţiilor, iar în cazul în care constată încălcări ale acestor dispoziţii are obligaţia de a opri lucrările realizate necorespunzător", a subliniat avocatulpentru avocatura.com.
„A existat un lanţ de nereguli şi de neglijenţe în urma căruia 18 oameni puteau să moară”
Toate aceste soluţii de clasare au fost însă în cele din urmă infirmate. Procurorii suceveni i-au trimis în judecată, zilele trecute, pe următorii inculpaţi: E.ON Distribuţie România SA, Ilie Daneliuc, Maricel Ivan, angajaţi ai E.ON, SC Build House SRL, administratorul acestei societăţi – Radu Corneliu Ciucă şi Stelica Cucu, reprezentanta Inspectoratului de Stat În Construcţii.
Persoanele fizice şi juridice vor răspunde, la fel ca şi ceilalţi inculpaţi, pentru ucidere din culpă.
Contactat de Monitorul de Suceava, avocatul Gabriel Nicolae a salutat faptul că inculpaţii au fost în cele din urmă trimişi în judecată, deşi târziu, având în vedere că plângerea sa a fost admisă încă din septembrie 2015 de către Judecătoria Suceava:
„Este o soluţie justă, a existat un lanţ cauzal care a dus la tragedie, iar faptul că nu au fost mai mulţi morţi, o tragedie comparativă cu cea de la Colectiv, a fost doar un noroc. A existat un lanţ de nereguli şi de neglijenţe în urma căruia 18 oameni puteau să moară. A existat o singură victimă doar pentru că restul oamenilor au avut multă şansă”, a declarat avocatul.
Un proces cu mulţi inculpaţi şi o miză foarte mare a despăgubirilor
Familia bărbatului mort, fost poliţist, s-a constituit parte civilă în acest proces şi cere despăgubiri materiale şi morale importante.
Bărbatul era căsătorit şi avea doi copii minori. Reprezentantul familiei Ciupercă, Maria Ciupercă, soţia bărbatului decedat, cere în instanţă aproximativ 750.000 de euro. În afara despăgubirilor, în cadrul procesului penal urmează a fi stabilite vinovăţiile şi stabilite condamnările.
Procesul primului lot de inculpaţi trimişi în judecată a început din iunie 2015 şi şi-a consumat deja 13 termene de judecată. Ultimul termen de judecată a fost chiar ieri.
În acest dosar sunt trimişi în judecată 11 inculpaţi. Printre ei, SC MER-Dum SRL, Gheorghe Filipciuc (administratorul societăţii), Ionel Luchian (diriginte şantier) – SC Saniterm – firmă care s-a ocupat de lucrările de amenajare şi execuţie a centralei termice, Dumitru Paul Pădurariu (administratorul Saniterm).
Procesul celui de-al doilea lot de inculpaţi, la care facem referire în acest material, va începe în cel mai scurt timp.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, toţi inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
( 1 nov 2016, 11:25:27
Luptati pentru dreptate! Nu se poate asa ceva, sa moara un om si sa se musamalizeze, sa se ascunda sub pres murdaria....