Peste 4.000 de elevi de liceu din judeţ, cu posibilităţi financiare reduse, au fost declaraţi eligibili pentru programul naţional „Bani de liceu", aceştia urmând să primească lunar un ajutor bănesc de la stat în valoare de 180 de lei. La fel ca în anii precedenţi, Suceava, alături de celelalte judeţe ale Moldovei, ocupă primele poziţii în ceea ce priveşte numărul dosarelor depuse şi aprobate în acest program social.
4.370 este numărul de cereri pentru Suceava, urmează Iaşi cu 3.580, Vaslui cu 3.080 şi Botoşani cu 2.390 de cereri. La polul opus, cele mai puţine cereri au fost depuse în judeţele Covasna – 202 cereri, Sibiu – 222 de cereri, Sălaj – 255 cereri, Ilfov – 274 de cereri.
Cuantumul ajutorului „Bani de liceu” este de 180 de lei pe lună, iar liceenii pot primi aceşti bani dacă fac dovada faptului că se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii, este de maximum 150 lei. Plafonul pentru obţinerea unei burse sociale, de 150 de lei pe membru de familie, este menţinut de 11 ani, de la instituirea programului.
Totodată, suma de 180 de lei este de departe mult prea mică pentru nevoile unui licean.
Banii acordaţi nu le ajung adolescenţilor nici măcar să-şi plătească masa şi cazarea, asta fără a pune la socoteală costurile pe care le implică achiziţionarea de manuale sau alte cheltuieli de întreţinere.
Sprijinul financiar prevăzut în cadrul programului “Bani de liceu” se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat.
Unde sunt cele mai multe solicitări?
Cele mai multe solicitări pentru a primi bani sunt înregistrate la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, unde au fost depuse 335 de dosare pentru programul „Bani de liceu”.
La Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus sunt 326 de beneficiari, iar la Colegiul Tehnic „Andronic Motrescu” Rădăuţi figurează 320 de adolescenţi eligibili pentru program.
Cereri multe au fost înregistrate şi la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului – 284, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni – 279 de cereri, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret – 210, Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca – 199 şi Colegiul Tehnic Rădăuţi – 192.
Pentru a primi bursa pe toată durata anului şcolar, liceenii trebuie să frecventeze cursurile, să nu acumuleze mai mult de 20 de absenţe lunar şi să nu aibă media la purtare scăzută. În caz contrar vor rămâne fără aceşti bani.