Numărul de persoane cazate la unităţile de profil din judeţul Suceava a înregistrat un salt important, de 10%, în luna august a acestui an, comparativ cu august 2015. Aşa arată statisticile oficiale realizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, în baza datelor primite de la structurile de cazare turistică din judeţ care au minim 10 paturi şi care au intrat în această analiză.
„În structurile de primire turistică care au funcţionat în judeţul Suceava în luna august 2016 au fost cazaţi 48.490 turişti, numărul lor fiind mai mare cu 22,6% faţă de luna iulie 2016. Comparativ cu luna august 2015 numărul sosirilor a crescut cu 10,5%”, se arată în analiza Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava.
Analiza mai arată că din totalul persoanelor cazate, 56% au preferat hotelurile şi 35% pensiunile. Dacă în prima categorie sunt incluşi şi cei aflaţi în tranzit prin judeţ, cei din pensiuni pot fi catalogaţi fără rezerve drept turişti. Din total, doar 22% s-au cazat în municipiul Suceava, în timp ce restul în zona de munte. Se distinge şi de această dată zona staţiunii balneare Vatra Dornei, care a adunat peste 12% din totalul turiştilor.
Pe categorii de clasificare, rezultă că 38,4% din numărul total al turiştilor sosiţi au preferat să se cazeze în structurile de primire de patru stele, 38,3% în structurile de primire de trei stele, 20% în structurile de primire de două stele, 3% în structurile de primire de o stea şi 0,3% în structurile de primire de cinci stele.
Creşterea se vede foarte bine şi în ceea ce priveşte numărul de înnoptări.
În luna august 2016 în structurile de primire turistică din judeţ au fost înregistrate 113.875 înnoptări, în creştere cu 20,8% comparativ cu august 2015.
Turiştii stau puţin în Suceava
Durata medie de şedere a persoanei cazate în luna august 2016, la nivelul judeţului Suceava, a fost de două-trei zile pe total structuri de primire turistică.
Pe zone turistice, cea mai mare durată medie a şederii s-a înregistrat în structurile turistice din zona staţiunii balneare Vatra Dornei (cinci, şapte zile). Această medie este sporită de numărul mare de pensionari care beneficiază de bilete de tratament la hotelurile din municipiul staţiune.
Pe categorii de clasificare, cea mai mare valoare a duratei medii a şederii au înregistrat structurile de primire turistică de două si trei stele, de două, opt zile şi cea mai mică structurile de primire turistică de cinci stele, de una, două zile.
Durata medie a şederii în luna august 2016 a fost de două-şase zile la turiştii români şi de una-cinci zile la turiştii străini.
Creştere semnificativă şi la capitolul străinilor ajunşi în judeţ
Interesante sunt şi datele legate de turiştii străini ajunşi în judeţul Suceava în luna august a acestui an. 20,6% din totalul de 48.490 de persoane cazate au fost de altă naţionalitate decât cea română. Pozitiv este că sunt creşteri atât la români cât şi la străini. Astfel, comparativ cu august 2015, numărul românilor cazaţi în unităţile de cazare din Suceava a fost mai mare cu 11%, în timp ce la străini creşterea este de 7,7%.
În ceea ce priveşte naţionalitatea străinilor, cei mai mulţi au fost spanioli (21,9%), urmaţi de italieni (19,2%), nemţi (9,8%), polonezi (9,8%), francezi (5,2%), austrieci (4,4%).
Analiza Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava înglobează şi o situaţie per total în acest an. Astfel, în primele opt luni ale acestui an, de la 1 ianuarie până pe 31 august, în structurile de primire turistică din Suceava s-au înregistrat 222.811 sosiri, cu 6,3% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În cele opt luni, numărul turiştilor români a crescut cu 5,5%, în timp ce la capitolul străini creşterea este de 10,6%.