Uniunea Polonezilor din România a început în urmă cu două luni construcţia unei noi Case Polone în comuna Moara, iar sâmbătă, 29 octombrie, reprezentanţii uniunii, împreună cu reprezentantul minorităţii polone în Parlament, deputatul Ghervazen Longher, şi cu autorităţile judeţene şi locale, au participat la sfinţirea pietrei de temelie pentru construcţia noului edificiu. Ceremonia de binecuvântare a fost condusă de către Episcopul romano-catolic de Iaşi, Petru Gherghel, în prezenţa căruia a fost semnat şi depus la baza edificiului Actul de Fundaţie, care va rămâne îngropat pentru posteritate.
Un nou sediu al Casei Polonilor începe să prindă contur
Lucrările edificiului cultural din Moara au început în luna august, iar noul sediu se va ridica pe un teren de 50 de ari. Clădirea, cu o suprafaţă de aproape 1.600 de metri pătraţi, va avea trei niveluri, parter, etaj şi mansardă, şi o sală multifuncţională. În afara clădirii va fi amenajat şi un teren de sport, valoarea totală a investiţiei depăşind patru milioane de lei. Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, ne-a relatat: ”O casă polonă înseamnă să ai un cămin unde să te întâlneşti, unde să promovezi cultura, tradiţiile, limba şi iată că astăzi, în această zi frumoasă când sărbătorim şi Ziua Independenţei Poloniei, punem o piatră de temelie la acest edificiu important pentru comunitatea poloneză din Moara, dar şi pentru ceilalţi locuitori. Această investiţie este finanţată de Uniunea Polonezilor din România, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, practic din partea Guvernului României, iar investiţia se ridică la peste patru milioane şi jumătate lei.”
Construcţia edificiului de la Moara se întinde pe o perioadă de trei ani, iar proiectul diferă de celelalte proiecte Dom Polski din celelalte sate cu comunităţi poloneze din judeţ, care au o arhitectură de munte. La Moara construcţia noii case poloneze va avea o altă arhitectură, care va scoate în evidenţă acele conace vechi poloneze, combinată cu modernismul de astăzi. Comunitatea polonă din comuna Moara numără astăzi aproape 400 de suflete, care vor beneficia de noua investiţie, de noua construcţie bucurându-se şi ceilalţi locuitori ai comunei.
Ceremonia de binecuvântare şi sfinţire a pietrei de temelie a fost oficiată de Episcopul de Iaşi, Petru Gherghel
Piatra de temelie a fost sfinţită sâmbătă, în cadrul unui ceremonial religios, condus de Episcopul romano-catolic de Iaşi, Petru Gherghel şi de preoţi din Decanatul de Bucovina. În faţa tuturor oficialităţilor a fost dat citirii conţinutul Actului de Fundaţie, care a fost semnat de toţi oficialii prezenţi şi îngropat apoi la temelia construcţiei, în timpul intonării rugăciunii ”Tatăl Nostru”. Episcopul Petru Gherghel a vorbit despre însemnătatea momentului şi a noii investiţii pentru polonii şi sătenii din comuna Moara: ”Prin această celebrare a noastră, să implorăm astăzi, aici fraţilor, ajutorul lui Dumnezeu şi ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, ca toţi cei care au început această lucrare să o ducă la bun sfârşit. Să construiască această casă Dom Polski, casă pentru cultură, casă pentru întâlniri, casă pentru socializare, casă pentru respectarea şi preţuirea tradiţiilor şi continuarea lor. Aici este o lucrare cu totul specială, o lucrare în care oamenii trebuie să se simtă că sunt fraţi, că sunt copiii lui Dumnezeu. O casă în care ei trebuie să se întâlnească pentru a se susţine unii pe alţii, pentru a păstra acele frumoase şi binecuvântate tradiţii, pentru a face să crească în oameni spiritul respectului şi al demnităţii, pentru a exprima şi rugăciuni comune, dar şi momente de bucurii comune.”
Ziua Independenţei Poloniei sărbătorită sâmbătă, la Moara
După Sfânta Liturghie şi sfinţirea pietrei de temelie a noului edificiu, polonezii din Bucovina au sărbătorit sâmbătă și “11 Noiembrie - Ziua Independenţei Poloniei", sărbătoarea naţională a polonezilor de pretutindeni. Credincioşii l-au întâmpinat pe Episcopul PetruGherghel cu pâine şi sare la Căminul Cultural din Moara, unde ansamblurile de polonezi ”Mala Pojana” şi ”Solonczanka” l-au primit cu tradiţionalul ”Witamy Was, Alleluja”, în semn de bun venit. Copiii comunităţii din Moara au deschis programul artistic, susţinând cântece şi poezii patriotice dedicate acestui eveniment. De asemenea, cele două ansambluri au prezentat un repertoriu de cântece şi dansuri tradiţionale poloneze. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, le-a mulţumit tuturor celor care au participat la acest important eveniment şi a adăugat că această Casă Polonă va fi o dovadă a existenţei polonilor pe aceste meleaguri ale Bucovinei. Acest eveniment a beneficiat de prezenţa prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a primarului comunei Moara, Eduard Dziminschi, dar şi a unor preşedinţi şi membri ai filialelor Uniunii Polonezilor din România.
În ultimii ani au fost construite sau reabilitate, prin intermediul Uniunii Polonezilor din România, mai multe sedii Dom Polski din judeţ, precum cele de la Soloneţu Nou, Pleşa, Vicşani, Poiana Micului, Păltinoasa, Cacica şi Siret.