Poliţiştii au încheiat campania „Luna securităţii cibernetice”, o amplă acţiune de prevenire în cadrul căreia peste 2.500 de elevi au fost consiliaţi cu privire la cum să se apere de infracţionalitatea din mediul informatic.
Cei peste 2.500 de elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani au aflat de la poliţiştii specializaţi din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi de la poliţiştii de prevenire şi poliţiştii de proximitate cum trebuie să îşi securizeze accesul la conturile de e-mail sau cele de pe reţelele de socializare. De asemenea, de acţiunile desfăşurate au beneficiat şi peste 200 de cadre didactice şi 1.000 de părinţi.
Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a declarat:
„Au fost desfăşurate peste 100 de întâlniri cu elevii în mediul şcolar, dar şi cu părinţii în vederea responsabilizării şi conştientizării acestora cu privire la pericolele navigării nesupravegheate pe internet şi reţelele de socializare şi pentru distribuirea unor kit-uri de parolare a accesului minorilor la anumite site-uri şi secţiuni neindicate minorilor”.
Pentru o eficienţă cât mai ridicată, elevii au fost atraşi în activităţi interactive, care au presupus reacţii în cazuri concrete petrecute la nivelul judeţului Suceava.
Pentru elevii mai mici a fost dat exemplul unui elev din Suceava care, în luna martie a acestui an, a dat dovadă de responsabilitate şi a sesizat de îndată conducerea şcolii şi poliţia când a fost abordat de un necunoscut la poarta şcolii, urmare a unei interacţionări anterioare pe o reţea de socializare. Responsabilitatea de care a dat dovadă minorul l-a salvat dintr-o situaţie de risc şi i-a adus, totodată acestuia, rolul de poliţist pentru o zi, fiind premiat de poliţişti.
Elevilor de liceu li s-a prezentat cazul recent al mai multor tineri din Neamţ care au realizat conturi false pe reţelele de socializare în numele unor vedete TV şi au demarat false campanii umanitare prin care au reuşit să înşele foarte mulţi oameni.
Acţiunea „Luna securităţii cibernetice” a fost încheiată vineri, 28 octombrie 2016, cu o şedinţă privind pericolele lumii virtuale la Şcoala Gimnazială Nr. 4.