Spitalele din judeţul Suceava intră, de luni dimineaţă, în grevă generală şi vor asigura doar o treime din activitate. Liderul sindicatului SANITAS Suceava, Romică Balan, a declarat că va fi asigurată activitatea din unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe, din sălile de naşteri şi activitatea de urgenţă din secţii. Liderii SANITAS din spitale au notificat managerii unităţilor spitaliceşti, cu recomandarea ca luni să nu se programeze intervenţii chirurgicale, să nu se facă internări şi să nu se elibereze reţete, cu excepţia urgenţelor.
Greva generală de luni, 31 octombrie a.c., din spitale presupune că două treimi dintre salariaţi pot participa la acţiunea de protest, restul de o treime din angajaţi fiind obligaţi să asigure continuitatea actului medical. ”Acţiunea noastră de luni va semăna foarte mult cu greva de avertisment din 19 octombrie”, ne-a declarat Romică Balan, cu precizarea că greva de avertisment cu încetarea lucrului a durat doar două ore, de la 8.00 la 10.00, şi majoritatea participanţilor au fost salariaţi care au ieşit din schimbul de noapte sau se aflau în ziua lor liberă.
Balan a mai spus că programul operator şi din ambulatoriul de specialitate va fi mult diminuat şi fiecare caz va fi analizat separat dacă poate să sufere amânare până după încetarea grevei. ”Nu vrem să sufere populaţia din cauza atitudinii guvernanţilor faţă de noi. Populaţia nu are nici o vină”, a spus Romică Balan.
Printre revendicările sindicatului SANITAS amintim solicitarea de introducerea în Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarii a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică şi a celor din creşe şi grădiniţe; reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei, între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii.