Asigurarea căldurii a aproape 19.000 de familii din municipiul Suceava ar putea fi afectată în această iarnă de o decizie controversată a aleşilor locali.
Cu 11 voturi "pentru" şi 11 împotrivă, adică în absenţa unui singur vot favorabil, a fost respins proiectul de hotărâre prin care se dădea posibilitatea achitării în avans a subvenţiei pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică livrată populaţiei, pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, în vederea constituirii stocurilor de combustibil pentru sezonul rece.
Plata în avans a acestor subvenţii, care oricum trebuie achitate, nu devenea obligatorie, ci opţională, în funcţie de posibilităţile municipalităţii, adică de încasarea taxelor şi impozitelor la bugetul local.
Această măsură nu doar că are temei legal, ba chiar este încurajată de Guvern, la nivel naţional, printr-o ordonanţă de urgenţă emisă recent, care permite Primăriei Capitalei să achite în avans aproximativ 193 de milioane de lei, prin intermediul Elcen, către Romgaz, astfel încât să fie asigurată furnizarea căldurii în Bucureşti, în această iarnă.
La Suceava, suma maximă care putea fi achitată în avans, conform proiectului de hotărâre, este de numai 5 milioane de lei, inclusiv TVA, bani care urmau să fie viraţi, până la sfârşitul anului, în funcţie de execuţia bugetară, către Bioenergy Suceava, cu destinaţie specială – achiziţionarea de combustibil, adică biomasă.
„Cu toţii avem o responsabilitate pentru asigurarea căldurii oraşului. Avem posibilitatea legală de a da bani în avans pentru achiziţia combustibilului. Altă dată banii veneau de la Guvern, nu se mai întâmplă asta, dar de fiecare dată s-au dat bani în avans pentru achiziţionarea combustibilului. Nu dăm aceşti bani în plus, cel mult îi dăm ceva mai repede, dacă îi avem”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Ideea a fost respinsă din start de reprezentanţii PSD din Consiliul Local, care au căutat nod în papură proiectului de hotărâre.
Chiar şi după ce li s-au comunicat prevederile legale, justificarea sumei maxime care poate fi plătită în avans, în baza estimărilor de consum furnizate de Thermonet şi a explicaţiilor referitoare la necesitatea unei astfel de decizii, jumătate din consilierii prezenţi au votat contra, chiar de nu au venit cu argumente concrete pentru a îşi susţine punctul de vedere.
Mai mult, chiar dacă era vorba de achitarea unor datorii proprii, consilierii locali l-au trimis pe furnizorul de energie termică să se „împrumute de la bănci” pentru a-şi face stocuri de combustibil pentru această iarnă, chiar de dobânzile aferente nu se regăsesc în costurile energiei termice ce ajunge la populaţie.
„Nu aţi fost de acord, vom suporta împreună consecinţele...”, a concluzionat primarul Ion Lungu, după ce proiectul de hotărâre a fost respins de consilierii locali PSD şi ALDE.
Decizia aleşilor locali care au ţinut morţiş să fie „Gică Contra” i-ar putea afecta pe sucevenii din sistemul centralizat de termoficare exact când va fi nevoie mai mare de căldură, adică în lunile decembrie şi ianuarie, cele mai friguroase din an, când, din experienţa anilor anteriori, livrările de masă lemnoasă se fac foarte greu, din cauza condiţiilor meteo şi a sărbătorilor de iarnă, mulţi dintre furnizorii de biomasă sistând temporar activitatea. Tocmai de aceea era foarte importantă asigurarea unor stocuri suficiente de masă lemnoasă, până în decembrie, astfel încât 19.000 de familii de suceveni să nu aibă parte de un „cadou îngheţat” în perioada sărbătorilor de iarnă.