Primăria Suceava va solicita Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) finanţarea pentru construirea a încă două blocuri de locuinţe, cu 40 de apartamente, în zona Metro. În aceste blocuri ar primi locuinţe de serviciu angajaţi din instituţiile publice. Conform legii, au dreptul la locuinţe de serviciu specialiştii din învăţământ, sănătate, precum şi specialiştii din sectorul de apărare naţională, ordine publică, siguranţă naţională, ai autorităţii judecătoreşti şi ai administraţiei naţionale a penitenciarelor. Specialiştii care se califică pentru o astfel de locuinţă sunt angajaţi ai unităţilor din domeniile respective aflate pe raza municipiului Suceava, care nu deţin o locuinţă în proprietate pe raza oraşului. Criteriile de acordare se stabilesc pe baza legii, de către Consiliul Local. Contractele de închiriere sunt pe 12 luni, cu posibilitate de prelungire în fiecare an.
”Avem solicitări pentru locuinţe de serviciu de la toate instituţiile”, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, primarul de Suceava, Ion Lungu. Acesta a afirmat că cele două blocuri ar putea fi construite în perimetrul în care există deja patru blocuri ANL şi se mai află în construcţie încă patru, deoarece aici există deja utilităţi, iar suprafaţa construită permite ridicarea a încă două blocuri.
Potrivit primarului, cele mai multe solicitări de locuinţe de serviciu vin din partea Spitalului de Urgenţă Suceava, unde în ultimii ani au fost recrutaţi circa 90 de tineri medici, din partea Poliţiei, Jandarmeriei şi a şcolilor. Ion Lungu a afirmat că pentru medici s-ar mai putea construi un bloc de locuinţe şi în curtea Spitalului Vechi, unde ar fi teren disponibil, fără a afecta spaţiul verde. ”Dintre cererile de la spital, am rezolvat până acum vreo 10, dar în ultimii ani au venit peste 90 de medici noi”, a declarat Lungu.
În ceea ce priveşte vânzarea locuinţelor ANL, Ion Lungu a afirmat că au fost vândute 20-25, dar mai sunt dosare în lucru.