Peste 1.200 de firme vor fi premiate în cadrul ediţiei de anul acesta a Topului Firmelor, care va avea loc în cadrul Galei Excelenţei în Afaceri, eveniment care se va desfăşura vineri, 28 octombrie 2016, la Conacul Domnesc din Șcheia. Gala Excelenţei în Afaceri este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, cea mai veche şi cea mai reprezentativă organizaţie a întreprinzătorilor din judeţul Suceava
Preşedintele CCI Suceava, Nicolae Troaşe, a declarat că ediţia din acest an va reprezenta, ca de fiecare dată, un moment de rememorare şi evaluare a timpului care a trecut şi a muncii depuse cu greutăţile şi împlinirile ei şi este organizat cu sprijinul partenerului principal, Recrex, al sponsorilor principali Expert Music şi Vodafone, dar şi al altor sponsori, respectiv Auchan Suceava, Auto Schunn, Banca Transilvania, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Depozit şi Florărie Queen, Elsira, Generali Asigurări, Groupama Asigurări, Promoart şi Selgros.
„Pentru că toamna este anotimpul adunării roadelor şi timpul recunoaşterii meritelor şi performanţelor economice pentru oamenii de afaceri, în fiecare an, în această perioadă, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava identifică şi promovează societăţile capabile să funcţioneze la înalţi parametri de eficienţă şi care au obţinut constant performanţe de-a lungul anilor în cadrul evenimentului Gala Excelenţei în Afaceri 2016 ce va avea loc în data de 28 octombrie 2016 la Conacul Domnesc. Pentru comunitatea de afaceri din Bucovina acest eveniment a devenit unul de referinţă, constituind cartea de vizită a succesului şi a performanţei în afaceri”, a spus Nicolae Troaşe.
Pe lângă Topul Firmelor, în cadrul Galei Excelenţei în Afaceri 2016 vor fi acordate Trofee de Excelenţă şi Premii Speciale pentru a răsplăti elementele cheie de diferenţiere pe piaţă, continuitatea în activitate, eficienţa şi competitivitatea, spiritul antreprenorial novator, abilitatea de a genera idei şi creativitatea.
Numărul agenţilor economici din Topul Firmelor organizat de CCI Suceava este în permanentă creştere
Nicolae Troaşe a precizat că îmbucurător este faptul că numărul firmelor care îndeplinesc criteriile de participare la Topul Firmelor, stabilite prin aplicarea unui soft la nivel naţional, este într-o permanentă creştere. El a explicat că evaluarea nivelului de performanţă şi stabilirea clasamentelor pe domenii, grupe de activitate şi grupe de mărime a firmelor se realizează în baza unei metodologii de către Comisiile pentru realizarea Topului Firmelor, constituite pe domeniile respective. Astfel, sunt prevăzute la nivel teritorial următoarele domenii ale topului: Cercetare – Dezvoltare şi High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură şi Industrie Alimentară; Construcţii; Servicii; Comerţ, Export, Turism, împărţirea domeniilor pe grupe de activitate realizându-se în baza Codului CAEN, al obiectului de activitate, declarat pe propria răspundere a firmelor în situaţiile financiare anuale.
Sursele de informaţii utilizate în întocmirea topului sunt cele din situaţiile financiare ale societăţilor pentru anul anterior, conforme cu Directivele Europene, furnizate de Ministerul Finanţelor Publice; informaţii despre firmele legal înregistrate în România, furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi informaţiile despre firme rezultate din activitatea camerelor judeţene. Sunt admise în topurile judeţene de firme entităţile care sunt comercianţi conform legii şi îndeplinesc simultan următoarele condiţii, cu privire la datele de bilanţ depus pentru anul anterior, respectiv profit din exploatare pozitiv; cifră de afaceri de minim 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor şi minim 250.000 lei în cazul celorlalte entităţi.
Nicolae Troaşe a mai precizat că indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor sunt cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane; eficienţa utilizării capitalului angajat.