Goana sucevenilor după finanţările promise prin programul „Casa Verde” s-a încheiat luni, 24 octombrie, când la Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava au fost depuse ultimele dosare ale celor care vor să îşi doteze locuinţele cu panouri solare sau cu pompe de căldură, cu bani de la bugetul de stat.
În total, au fost depuse 734 de dosare, dar numai 419 dintre solicitări pot beneficia de finanţare, sumele alocate judeţului Suceava dovedindu-se insuficiente comparativ cu numărul mare de doritori.
„Noi am înscris în sistemul naţional al programului <Casa Verde> toate dosarele depuse, în ordinea aducerii lor, până la epuizarea fondurilor. După, am continuat să primim dosarele solicitanţilor, dar au fost înscrişi pe o listă de aşteptare, de unde pot fi selectaţi dacă dosarele altora nu sunt eligibile. De acum, misiunea noastră s-a încheiat”, a explicat directorul APM Suceava, Vasile Oşean. Verificarea dosarelor şi stabilirea celor eligibile sau neeligibile se face de acum doar de către Administraţia Fondului pentru Mediu, care gestionează programul „Casa Verde”.
Practic, 315 familii din Suceava care au depus dosare de finanţare pentru „Casa Verde” trăiesc doar cu visul că, dintr-un motiv sau altul, dosarul lor va fi selectat pentru a beneficia de fondurile acordate de Guvern pentru stimularea producerii de energie termică din resurse regenerabile.
Echipamentele finanţate pentru populaţie prin „Casa Verde” sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 de lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
(26 oct 2016, 12:52:29