Un proces cu o sală arhiplină s-a derulat ieri la amiază într-o sală de judecată din incinta Palatului de Justiţie din Suceava. „Presiunea” pusă pe completul de judecată a fost astfel foarte mare, dar în final cei trei membri au înclinat balanţa corect. Şi asta pentru că nu a fost vorba de un proces real, ci de unul simulat de studenţi din anii I, II, III şi IV de la Facultatea de Drept a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Bogdan Chihai, reprezentant al Asociaţiei de Studenţi ELSA, a explicat că a fost simulat un proces penal cu infracţiuni de trafic de droguri după un dosar creat de un judecător al Curţii de Apel Suceava.
În proces au fost implicaţi trei avocaţi, un procuror şi un grefier, selecţia acestora fiind făcută din rândul studenţilor care s-au descurcat cel mai bine în rolurile amintite în perioada anterioară.
„Noi realizăm astfel de simulări de 3-4 ori pe semestru. Ce-i drept, acestea nu se petrec în sala de judecată, ci la Universitate, cu ajutorul practicienilor în domeniu”, a menţionat Bogdan Chihai.
Prestaţia studenţilor a fost analizată de un juriu format din Vasile Păvăleanu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, şi doi magistraţi în activitate, Adrian Aparaschivei şi Loredana Grigorean.
Acţiunea de ieri a făcut parte din manifestările dedicate zilei de 25 octombrie, în care în întreaga Europă este sărbătorită Ziua Europeană a Justiţiei Civile, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia publicului european. Semnificaţia acestei zile este aceea de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta pe aceştia să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a sistemului judiciar.