Structurile de combatere a crimei organizate din Suceava au pus în aplicare, ieri, 39 de percheziţii domiciliare, pe raza mai multor judeţe, într-un amplu dosar aflat încă în fază preliminară, în care sunt cercetaţi peste 90 de administratori de societăţi comerciale. Suspecţii sunt acuzaţi că s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, principala metodă fiind cea de creare de societăţi fantomă, colectoare de obligaţii fiscale care nu au fost achitate. În urma percheziţiilor de ieri s-au ridicat documente contabile, obiecte, înscrisuri utile cauzei, dar şi bunuri sau valori, fără a fi ridicate încă persoane care să fie puse oficial sub acuzare.
Un grup infracţional organizat, cu ramificaţii în multe judeţe
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, sunt anchetatorii care se ocupă de acest complex dosar. Cele 39 de percheziţii de ieri au fost la Suceava, Galaţi, Iaşi, Vaslui, Piteşti, Bacău, Giurgiu, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Covasna, Bucureşti şi Sibiu.
Surse judiciare au precizat că cei mai mulţi suspecţi vizaţi sunt din Iaşi şi Galaţi, însă un număr important dintre afacerişti sunt şi din Suceava.
„În perioada 2010 – 2015, cei în cauză s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, la care au aderat administratorii a peste 90 societăţi comerciale, având drept scop sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului, acţionând prin emiterea de facturi fiscale fictive către aceste societăţi, atât din judeţul Suceava, cât şi din ţară”, se arată într-un comunicat al procurorilor DIICOT Suceava.
Societăţi tip „bidon”, colectoare de obligaţii fiscale
Din rapoartele preliminare ale inspectorilor antifraudă de la DIICOT Suceava a rezultat că principalul mod de operare era prin societăţi comerciale de tip „bidon”, colectoare de obligaţii fiscale, care nu erau achitate la bugetul consolidat de stat.
Prin aceste firme fantomă, care funcţionau doar pe hârtie şi care erau pe numele unor persoane care nu aveau legătură cu afacerile, s-ar fi creat un prejudiciu care, din datele de până acum, cumulează suma de 3.361.000 de lei.
Anchetatorii au precizat că în acest dosar se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
La acţiunea de ieri au participat poliţişti de la structurile de combatere a crimei organizate din judeţele în care s-au făcut percheziţii, 49 de jandarmi şi 10 poliţişti.
În cadrul acţiunii de ieri, anchetatorii au ridicat bunuri şi valori în vederea punerii sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciului.