Stâna de oi de lângă aeroportul din Salcea, în care animalele păreau a-şi duce existenţa la limita supravieţuirii, a intrat în vizorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, după sesizarea făcută de câţiva oameni cu suflet. În urma deplasării la faţa locului a doi consilieri superiori din cadrul Compartimentului de Poliţia Animalelor, în cursul zilei de luni a fost convocat la sediul direcţiei proprietarul animalelor, Dumitru Lazăr, în vârstă de 52 de ani, din Feteşti - Adâncata. Bărbatul a încercat să se apere în faţa acuzaţiilor care i se aduc şi a negat o parte dintre acestea, spunând că multe din aceste necazuri au apărut de când se află în divorţ cu soţia sa.
”Eu nu pot fi acuzat de lipsă de interes faţă de animalele pe care le am în întreţinere, pentru că în tot acest timp m-am ocupat de ele. Mâncarea nu le-a lipsit, am fân balotat mai mult decât aş avea nevoie, le-am cărat apă cu butoiul, iar de lipsă de adăpost nici nu poate fi vorba. În fiecare zi mergeam la oi şi le dădeam drumul la păscut liber, iar la câteva sute de metri de ţarc am adăpost acoperit pentru vaci şi oi. Eu vin în fiecare zi la ora 6 şi le dau de mâncare în ţarc, iar după-amiază le dau drumul să pască libere. Nu ştiu cine are interes să mă denigreze, dar eu sunt obligat să păstrez oile, pentru că prin partaj o parte îi vor reveni soţiei”, a declarat proprietarul animalelor.
Întrebat cum poate explica numărul mare de oi moarte în jurul ţarcului, dintre care unele mâncate de câini, Dumitru Lazăr ne-a răspuns că ”de ani de zile mă fură cineva şi eu cred că cei care m-au pârât sunt chiar cei care mă tot fură. Am lăsat oile moarte acolo, în jurul ţarcului, gândindu-mă că poate pot prinde pe cineva care vine acolo, să văd pe cineva care se arată pe acolo”.
Reprezentanţii DSVSA au demarat o anchetă pentru a stabili modul în care au fost întreţinute animalele
Vizita pe care am făcut-o la faţa locului a avut loc la mijlocul săptămânii trecute, în urma unei sesizări făcute de angajaţii aeroportului. Martorii spun că cele peste 100 de oi au stat toată vara închise într-un ţarc de 100 de metri pătraţi. Proprietarul nu le-a tuns, bietele animale suportând foarte greu căldurile din perioada de vară. Unele dintre ele au pierit de căldură, din cauza lipsei unui acoperiş de protecţie în perioada verii. Cei care au trecut des pe acolo spun că în zilele toride animalele nu aveau nici apă, iar hrana era dată în cantităţi mici, atunci când proprietarul binevoia să mai treacă pe la târla din marginea aeroportului.
Proprietarul animalelor a fost audiat luni dimineaţă despre modul în care şi-a îngrijit oile şi vacile din stâna controlată săptămâna trecută de inspectori, ancheta fiind în plină desfăşurare. În urma procesului verbal întocmit ca urmare a vizitei la stână, reprezentanţii DSVSA vor lua măsurile necesare pentru a rezolva situaţia, după care vor face un control pentru a verifica rezolvarea celor sesizate. Proprietarului stânei i-a fost dat un termen pentru a remedia deficienţele de hrănire, adăpare şi mai ales de adăpostire a animalelor. În acelaşi timp, direcţia va face o sesizare către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, cu privire la exploataţia bărbatului din comuna Adâncata, în funcţie de abateri aceştia urmând să ia şi ei măsuri. Dumitru Lazăr a încasat pentru animalele sale, oi şi vite, subvenţii pentru anul 2015 în valoare de peste 9.000 de lei.