Protestul iniţiat pe Facebook la adresa medicilor din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, acuzaţi de incompetenţă de mama copilului de 8 luni, Mattias Urcaciu, suspect de meningită, care a murit în timp ce era transferat la un spital clinic din Iaşi, s-a desfăşurat, ieri, cu participarea a mai puţin de 10 mame. În jurul orei 12.00, în faţa spitalului erau patru mame, dar şi un copil, pe care medicul Mihai Ardeleanu, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, le-a invitat pentru discuţii în sala de şedinţe.
Ulterior, alte cinci mame cu copii s-au alăturat discuţiilor. Înainte de a merge în sala de şedinţe, una dintre mamele prezente la protest a declarat că motivul pentru care sunt acolo este că se doreşte aflarea adevărului în acest caz, să se stabilească ce s-a întâmplat cu copilul care a murit şi dacă medicii şi mama copilului au procedat corect. “Noi ne dorim să fim tratate corect, copiii noştri să fie trataţi corect în spital. În momentul în care venim la Urgenţe să nu trebuiască să stăm să aşteptăm 5-6 ore cu copilul bolnav, să nu aşteptăm atât de mult să i se facă analize, să primească un diagnostic. Asta ne dorim. Vrem să aflăm ce s-a întâmplat cu copilaşul acesta care a murit, să ştim şi noi adevărul, că se aud fel de fel de diagnostice, fel de fel de ştiri. Vrem să ştim exact ce a avut, de ce a murit, dacă medicii au procedat corect, dacă mama a procedat corect”, a spus una dintre mame, subliniind necesitatea unui spital de pediatrie în Suceava. O altă mamă a afirmat că a aflat ”o ştire” conform căreia Mattias ar fi murit din cauza ”resuscitării agresive” practicate de echipajul medical de pe elicopterul SMURD.
În cadrul discuţiilor, dr. Mihai Ardeleanu a spus că, potrivit constatărilor preliminare formulate de Institutul de Medicină Legală Iaşi, unde a fost efectuată necropsia, moartea copilului a fost “patologică” şi „s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa edemului cerebral şi hemoragiei digestive”, arătând că se aşteaptă şi raportul medico-legal complet.
Mamele protestatare au primit toate informaţiile solicitate despre caz
Medicul sucevean a citit raportul întocmit în urma anchetei interne efectuate în acest caz în care este prezentată, pe repere orare, evoluţia pacientului aflat în comă, de la preluarea în Unitatea de Primiri Urgenţe, investigaţiile medicale efectuate, tratamentul administrat, internarea copilului în Secţia de Boli Infecţioase, la transferul în Secţia ATI a spitalului şi până la transferul bebeluşului către Spitalul de Copii “Sf. Maria” Iaşi.
Dr. Ardeleanu a arătat că de la Rădăuţi copilul a fost adus cu ambulanţa cu diagnosticul: convulsii febrile, traumatism cranio-cerebral în urmă cu o săptămână, după căderea de pe o scară de la înălţimea de circa 30 cm, faringită acută, în stare de inconştienţă. Investigaţiile de la UPU Suceava au arătat semne clinice de meningo-encefalită, fără edem cerebral şi hemoragii cerebrale la CT.
”În data de 18.10.2016, de la ora 11:38, la solicitarea mamei, se fac demersuri de transfer, luându-se legătura cu Spitalul <Sf. Maria> Iaşi şi copilul părăseşte secţia ATI la ora 16:00 pentru a fi transportat cu elicopterul dotat cu echipaj medical specializat (medic şi asistentă) către Spitalul de Copii <Sf. Maria> Iaşi. Precizăm că transportul a fost realizat numai după obţinerea acordului mamei, căreia i s-au explicat riscurile. În jurul orei 15:45, în data de 18.10.2016, la prezentarea echipajului medical de pe ambulanţă, mama nu era prezentă lângă pacient, a fost sunată de două ori prin centrala telefonică, nu a răspuns. A revenit 10 minute mai târziu, când şi-a dat acordul de transfer în scris, asumându-şi riscurile legate de transport”, a arătat dr. Ardeleanu.
Acesta a mai spus că din investigaţiile spitalului efectuate inclusiv pe Facebook a reieşit că sugarul avea probleme de sănătate din data de 8 octombrie a.c., ”când a cerut sprijinul mămicilor de pe site şi nu ajutorul specializat al medicilor”. Fotocopiile postărilor de pe Facebook arată că încă din 8 octombrie, mama, Otilia Urcaciu, a întrebat alte mame dacă siropul de soc este bun pentru febră la copii. Într-o postare din 14 octombrie, la ora 10.53, Otilia Urcaciu spune că în noaptea precedentă fiul ei a făcut febră 39,2, că a fost la doctor şi după ce a venit acasă febra a urcat la 40,5. Spune că i-a administrat copilului un supozitor cu paracetamol, febra a scăzut în peste o oră la 39,3 şi întreabă mamele ce să îi mai dea. În seara aceleiaşi zile, la 21.39 scrie că Mattias a avut febră 40,5 şi recomandă unei alte mame să aibă grijă de ”puiul” ei, iar la 21.43 scrie că ”trebuie multă rugăciune şi post negru... şi medicul Isus se va îndura de ea”.
”Noi luptăm pentru fiecare fir de viaţă”
Doctorul Ardeleanu le-a explicat mamelor că edemul cerebral menţionat în raportul medico-legal a apărut ulterior investigaţiilor la computerul tomograf efectuate în UPU Suceava şi că hemoragia digestivă nu a fost prezentă la momentul transferului. ”De la noi a plecat cu sondă naso-gastrică, care ar fi evidenţiat hemoragia”, a spus el, completând că aceasta ar fi putut fi provocată inclusiv de medicaţie, dar deocamdată raportul nu precizează nici la ce nivel al tubului digestiv a fost, nici intensitatea acesteia. De asemenea, el le-a recomandat mamelor să se adreseze medicului întotdeauna când copiii au probleme de sănătate, în cel mai scurt timp. Întrebat de mame dacă Mattias ar fi avut şanse să fie salvat, medicul a răspuns că probabil că da, dacă ar fi fost adus la spital din data de 8 octombrie, când au început semnele de boală. ”Din păcate, a venit prea târziu”, a mai spus dr. Ardeleanu.
În ceea ce priveşte echipajul medical de pe elicopterul SMURD cu care copilul a fost preluat de la Suceava pentru a fi transferat la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi, acuzat ieri pe reţelele de socializare că ar fi provocat moartea lui Mattias prin ”manevre de resuscitare agresive”, şeful SMURD Galaţi, dr. Angel Trifan, a declarat că acesta a fost format ”din doi oameni superexperimentaţi”, care au făcut tot ceea ce trebuie pentru copil. ”Copilul era extrem de grav. În elicopter a făcut stop cardio-respirator la 14 minute de la preluare şi s-au efectuat manevre de resuscitare. Noi luptăm pentru fiecare fir de viaţă şi cu atât mai mult când e vorba de copii. Înainte de a fi medici sau asistenţi suntem părinţi. Cum pot să afirme unii aşa ceva?!”, s-a întrebat furios medicul.
Elicopterul a venit de la SMURD Galaţi deoarece cel de la Iaşi s-a prăbuşit în luna iunie a acestui an, în timpul unei misiuni de salvare în Republica Moldova. Toţi cei patru membri ai echipajului şi-au pierdut atunci viaţa.
(23 oct 2016, 19:14:48