Marţi, 25 octombrie, instanţele sucevene „se deschid” publicului larg. În intervalul orar 9.00-14.00 se va derula acţiunea anuală de tipul „porţilor deschise”, la care sunt invitaţi elevi, studenţi, precum şi orice cetăţean interesat.
De la ora 14:00, în sala de judecată nr. 232, Curtea de Apel Suceava, în colaborare cu Asociaţia de Studenţi ELSA şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Suceava, va organiza un proces simulat în materie penală în care îşi vor demonstra calităţile oratorice şi juridice două echipe formate din studenţi ai Facultăţii de Drept. Un juriu format din doi judecători, un profesor şi un procuror va superviza participanţii la procesul simulat, iar la final va desemna câştigătorii. Tuturor studenţilor participanţi li se vor acorda diplome de către preşedintele Curţii de Apel Suceava.
Tot marţi, la Judecătoria Fălticeni se va organiza un concurs de eseuri argumentative cu tema ”Doar respectând legea suntem liberi”. Concursul este adresat învăţământului liceal, iar cele mai bune trei eseuri vor fi afişate la avizierul din holul principal al instanţei, cât şi pe Portalul Judecătoriei Fălticeni, iar lucrarea clasată pe locul I va fi publicată în presa locală. Pentru învăţământul gimnazial va fi organizată o expoziţie de desene sau picturi cu tema ”Justiţia văzută prin ochii copilului”, toate lucrările urmând a fi afişate la panoul din holul principal al instanţei. Termenul limită de depunere a lucrărilor este 24 octombrie 2016, ora 13:00.
Pe parcursul întregii zile de marţi, justiţiabilii vor avea posibilitatea de a completa un chestionar de analiză a percepţiei opiniei publice cu privire la sistemul judiciar din municipiul Suceava, chestionar ce va fi publicat şi pe portalul instanţelor de judecată.
Toate persoanele din municipiul Suceava care doresc să participe sunt rugate să se prezinte la intrarea principală a Palatului de Justiţie, de unde vor fi îndrumate de personalul de pază către coordonatorii desemnaţi.
25 octombrie este ziua în care în întreaga Europă este sărbătorită Ziua Europeană a Justiţiei Civile, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia publicului european. Semnificaţia acestei zile este aceea de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta pe aceştia să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a sistemului judiciar.