Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2016 - Anul XXI, nr. 248 (6361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Parteneriat

Judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi au votat proiecte comune în valoare de opt milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava şi Consiliul Regional Cernăuţi, reunite într-o şedinţă comună, au adoptat o rezoluţie prin care au decis că vor promova împreună 12 proiecte transfrontaliere, cu o valoare totală de opt milioane de euro. Ședinţa comună, a treia a celor două Consilii, a avut loc ieri, la Palatul Administrativ din Suceava, în prezenţa consilierilor judeţeni suceveni, precum şi a 45 de deputaţi din Consiliul Regional Cernăuţi. Întâlnirea a fost prezidată de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi de preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Muntean, alături de aceştia fiind prezenţi şi prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, şi guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fisciuk. După o şedinţă maraton de aproape patru ore, cele două consilii au votat cu unanimitate de voturi o rezoluţie prin care se angajează să susţină în comun promovarea mai multor proiecte europene transfrontaliere prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina, care vizează investiţii în infrastructura de transport pentru deschiderea unor puncte vamale, precum şi proiecte în domenii precum educaţie, sănătate, situaţii de urgenţă, promovarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea mediului de afaceri.

 

Cele două consilii solicită redeschiderea a patru puncte de trecere a frontierei

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat faptul că cele două consilii vor trimite guvernelor din România şi Ucraina o adresă comună în care se prezintă necesitatea redeschiderii punctelor de trecere Vicovu de Sus - Crasnoilsk, Climăuţi – Fântâna Albă, Ulma - Ruska şi Izvoarele Sucevei - Șhepit la cererea locuitorilor din zonele de frontieră. Flutur a mai adăugat că cele două regiuni vor transmite o scrisoare comună către Guvernul Ucrainei, în vederea solicitării prelungirii drumului expres Bacău-Suceava-Siret, prevăzut în Master Planul pentru Transport al României şi aprobat în data de 14 septembrie 2016 de Guvernul României, spre Porubne - Cernăuţi – Ternopol, având în vedere şi existenţa documentaţiei tehnice, respectiv a studiului de fezabilitate. Gheorghe Flutur a mai arătat că în ceea ce priveşte problematica dezvoltării în continuare a infrastructurii de transport din judeţul Suceava şi din regiunea Cernăuţi, cu scopul de a creşte potenţialul de tranzit al ambelor regiuni, asigurării necesităţilor populaţiei locale, precum şi dezvoltării socio-economice, teritoriale a zonei transfrontaliere din ambele părţi ale frontierei, s-a convenit susţinerea mai multor proiecte. Proiectele propuse în acest sens vizează „Îmbunătăţirea infrastructurii transfrontaliere - poartă deschisă spre Europa", proiect inclus în lista proiectelor majore de infrastructură, „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Suceava-Cernăuţi (Izvoarele Sucevei - Şhepit)", care va fi promovat de Consiliul Judeţean Suceava în calitate de lider, în parteneriat cu Serviciul de Drumuri Rutiere al Regiunii Cernăuţi, precum şi „Dezvoltarea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră în sectorul Ruska - Ulma", care va fi promovat de Serviciul de Drumuri Rutiere din regiunea Cernăuţi, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu CJ Suceava.

Cele două consilii consideră o prioritate şi alocarea fondurilor necesare şi pentru modernizarea drumului Climăuţi-Fântâna Albă. „Consiliul Judeţean Suceava şi Consiliul Regional Cernăuţi au stabilit ca priorităţi şi întreţinerea infrastructurii rutiere transfrontaliere la un nivel  corespunzător. În acelaşi timp, considerăm că modernizarea Aeroportului <Ștefan cel Mare> Suceava şi a Aeroportului Internaţional Cernăuţi vor avea un efect pozitiv asupra dezvoltării şi cooperării economice comune în zonele transfrontaliere ale României şi  Ucrainei”, a explicat Flutur. El a adăugat că pentru dezvoltarea serviciilor de transport aerian s-a propus cooperarea între structurile similare ale ambelor regiuni pentru a asigura curse de transport special pe ruta Cernăuţi – Suceava şi Suceava – Cernăuţi, în zilele în care au loc cursele  internaţionale de pe aeroportul din Salcea şi de pe cel din Cernăuţi, precum şi simplificarea formalităţilor vamale pentru persoanele care călătoresc spre aceste aeroporturi.

 

Proiecte comune pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă

Tot în şedinţa de ieri s-a decis susţinerea a două proiecte în domeniul educaţional, respectiv “Terapie şi stimulare polisenzorială pentru elevii cu deficienţe” şi "Îmbunătăţirea învăţământului profesional în sfera agriculturii în zona transfrontalieră Suceava-Cernăuţi", în timp ce pentru dezvoltarea mediului de afaceri s-au propus organizarea unor acţiuni comune şi schimburi de experienţe pentru preluarea bunelor practici care au stat la baza constituirii şi funcţionării Centrului de afaceri Suceava.

În domeniul sănătăţii vor fi promovate trei proiecte comune, respectiv ”Centrul Medical de Epilepsie Chirurgicală” din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, ”Îmbunătăţirea calităţii primului ajutor în zona Bucovinei” şi „Creşterea calităţii serviciilor medicale non-invazive”, care urmează să fie promovat de Spitalul Clinic Regional din Cernăuţi.

La acestea se vor adăuga două proiecte în domeniul situaţiilor de urgenţă în zona transfrontalieră, respectiv "Realizarea şi folosirea unui sistem comun de informare şi de alertare a populaţiei  în cazul iminenţei sau producerii unor situaţii de urgenţă" şi "Îmbunătăţirea siguranţei şi a protecţiei  populaţiei regiunii Cernăuţi şi a celei din judeţul Suceava împotriva efectelor radiaţiilor şi a contaminărilor chimice".

Nu în ultimul rând, pentru conservarea şi promovarea patrimoniului, cele două regiuni vor promova un proiect care vizează dezvoltarea turismului în zona transfrontalieră Suceava – Cernăuţi, un proiect pentru renaşterea meseriilor vechi şi unul intitulat „Muzee de Artă pentru Comunitate”. Tot pentru dezvoltarea turismului în cele două regiuni s-a mai decis  înfiinţarea Festivalului Internaţional al Culturii Tradiţionale "Malanca din Bucovina", printr-un parteneriat între localităţile Crasnoilsk, Văşcăuţi, Vicovu de Sus şi Câmpulung Moldovenesc.

 

Flutur a propus reactivarea Euroregiunii Prutul de Sus

În cadrul şedinţei de ieri de la Suceava, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Muntean, şi-a exprimat convingerea că toate proiectele comune adoptate pentru a fi susţinute în comun vor fi duse la îndeplinire, pentru a veni în sprijinul populaţiei din cele două regiuni. La rândul său, preşedintele CJ Suceava a apreciat faptul că cele 12 proiecte cu o valoare de opt milioane de euro „au fost puse în mişcare” pentru a fi duse la îndeplinire. În acelaşi timp, el a amintit că anul viitor se vor împlini 20 de ani de la semnarea protocolului între regiunea Schwaben din Germania şi judeţul Suceava, regiunea Schwaben având un protocol de colaborare şi cu Cernăuţiul. Flutur a spus că aniversarea celor 20 de ani va avea loc în judeţul Suceava.

La finalul şedinţei de ieri, Gheorghe Flutur a propus şi reactivarea Euroregiunii Prutul de Sus, pentru a promova şi alte proiecte pe fonduri europene. Acesta a subliniat faptul că este necesară intensificarea relaţiilor economice între cele două regiuni, pentru atragerea a cât mai multor fonduri europene. Nu în ultimul rând, Flutur a remarcat că la conducerea Consiliului Regional Cernăuţi se află un etnic român, în timp ce unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Suceava este un etnic ucrainean, Viorel Seredenciuc. „Aceasta e o lume normală în care trebuie să trăim”, a spus Gheorghe Flutur.

Tot ieri, de ziua de naştere a lui Ivan Muntean, Gheorghe Flutur i-a dăruit acestuia un album „Istoria ilustrată a României”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi au votat proiecte comune în valoare de opt milioane de euro.
 Vizualizări articol: 2261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi au votat proiecte comune în valoare de opt milioane de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei