La Căminul Cultural din Bogdăneşti va avea loc duminică, 23 octombrie, de la ora 15:00, un spectacol aniversar dedicat Grupului vocal-instrumental „Noiţele”, „copiii cu viorile”, la 10 ani de activitate. În toţi aceşti ani, vrăjiţi de vioară, 32 de elevi din Bogdăneşti, coordonaţi de învăţătorul Ion Costîn, s-au remarcat la diverse concursuri şi festivaluri naţionale. Copilaşii din Bogdăneşti au „alintat” viorile şi au dat frâu liber talentului, sincerităţii, tradiţiei, într-un frumos mozaic artistic, lucru pe care îl vor repeta şi duminică, la ei acasă, în faţa propriului public.
Proiectul „Noiţele”, pentru că aşa este considerat de reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Bogdăneşti, este unul de suflet, un proiect în care se îmbină armonios talentul, munca, timpul, sacrificiile, bucuria, premiile, toate la un loc, pentru că este realizat de oameni iubitori de frumos, de muzică, de tradiţie, de neam. În cadrul evenimentului cultural de duminică vor avea loc şi „întâlniri de suflet”. Conducerea Şcolii Gimnaziale Bogdăneşti a invitat foşti absolvenţi ai şcolii, dar şi cadre didactice pensionare (ca o recunoaştere a meritelor inestimabile ale acestora în actul de formare a atâtor generaţii), pentru a face o punte peste timp, pentru a depăna amintiri şi a interacţiona cu noua generaţie. Invitaţii vor primi flori şi diplome din partea organizatorilor, Şcoala Gimnazială Bogdăneşti, cu sprijinul Primăriei Bogdăneşti.
„Noiţele”, un vis pentru copiii din Bogdăneşti
Grupul vocal-instrumental „Noiţele” număra în primul an şapte elevi de clasa I, copii care au „descoperit” vioara, un instrument destul de greu de studiat, dar pe care ei l-au îndrăgit din prima clipă. Învăţătorul Ion Costîn, de la Şcoala Gimnazială Bogdăneşti, îşi aminteşte că au fost ore, zile, ani de muncă, dar şi de satisfacţii. „Odată cu apariţia primelor succese au început să odrăslească alte <Noiţe>. Grupul s-a mărit. <Noiţele> a început să devină un vis pentru copiii din Bogdăneşti. Acum numără 32 de copii, grupaţi în trei categorii: începători, de mijloc, avansaţi, dar toţi stăpâniţi de acelaşi gând, de aceeaşi dorinţă, aceea de a cânta. Toţi sunt elevi fruntaşi la învăţătură, toţi sunt premianţii şcolii”, ne-a povestit instructorul grupului.
Am dorit să aflăm de la cei care se ocupă de grup de ce a fost ales numele „Noiţele”. Ni s-a explicat că numele grupului ar trebui să ne ducă cu gândul „la începuturi, la muguri, la tinereţe. "Având în vedere zona unde locuim, la poalele Carpaţilor, ne putem gândi la mugurii coniferelor. Oricum, copiii au ales numele grupului”, ne-a spus instructorul grupului. „Noiţele”, copiii din Bogdăneşti, nu numai că îi bucură pe ceilalţi prin muzica pe care o interpretează la vioară şi vocal, dar folosesc muzica precum un balsam şi pentru sufletul lor. S-a legat o prietenie între membrii grupului, care se simte şi după ce unii elevi pleacă de la Şcoala Gimnazială Bogdăneşti la licee. Merită felicitaţi, la cei zece ani de activitate, sprijiniţi şi încurajaţi să continue pe acelaşi drum al creaţiei, al muzicii, al iubirii de frumos, al dăruirii. Conducerea şcolii şi coordonatorul grupului aduc mulţumiri celor care sunt cu sufletul alături de aceşti minunaţi copii şi invită cât mai mult public la evenimentul de duminică, de la Căminul Cultural din Bogdăneşti.