Depozitul de deşeuri construit pe Mestecăniş în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava va fi împrejmuit cu o lizieră de puieţi de tisă de talie mare. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că a luat decizia de a împăduri zona cu puieţi de talie mare ”pentru a rezolva problema impactului vizual” pe care îl are asupra oricărui privitor zona defrişată de pe munte, pe care s-a amenajat depozitul de deşeuri menajere.
Tisa este un arbore care poate ajunge până la 6-15 m în înălţime şi 1,5-6 m în diametru şi i se mai spune arborele vieţii şi al morţii, ceea ce duce la ideea că nu a fost întâmplătoare alegerea făcută de Gheorghe Flutur, de profesie inginer silvic, pentru a ascunde privirii contestata groapă din munte, în care trebuie depozitate deşeurile aduse din salubrizarea întregii zone de munte.
Cu excepţia boabelor de un roşu intens, toate părţile plantei sunt toxice, în popor spunându-se că până şi umbra tisei este otrăvitoare. Pericolul se află în ace şi scoarţă, mai ales pe vreme de iarnă, când otrava pe care o conţin (alcaloidul taxină şi glicozidul taxacatină) îşi dublează efectul. Din otrăvitoarea taxină, extrasă din frunzele şi scoarţa de tisă, se produce însă şi medicamentul Taxolol, cu efect antileucemic şi antitumoral.
Tisa este de asemenea un arbore nelipsit din cimitirele din nordul ţării, dar şi lemnul din care sunt construite unele dintre vechile biserici din această zonă. Probabil această dualitate rău/bun sau rău necesar l-a determinat pe Gheorghe Flutur să aleagă tisa pentru a masca rana făcută de buldozere în trupul muntelui Mestecăniş, una dintre cele mai frumoase zone din Bucovina.