Clusterul Inovativ de Bioeconomie Suceava–Botoşani a fost constituit în mod oficial. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că actul constitutiv al acestui cluster a fost semnat ieri, la Universitatea „Ștefan cel Mare”, după care a fost desemnată şi conducerea acestei asocieri. Preşedintele Clusterului Inovativ de Bioeconomie Suceava–Botoşani a fost ales prorectorul Universităţii Suceava Mihai Dimian, iar funcţia de vicepreşedinte va fi ocupată de consilierul local botoşănean Eugen Țurcanu. Din echipa de conducere mai fac parte reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava, ai Consiliul Local Suceava, ai Camerelor de Comerţ şi Industrie din Suceava şi Botoşani, precum şi doi oameni de afaceri suceveni şi unul botoşănean.
„Acest cluster este extrem de important pentru zona noastră. În ultimii ani, Suceava şi Botoşani au accesat doar două clustere, în timp ce cei din Iaşi au avut 53 de proiecte pe clustere. Acest cluster care s-a constituit acum este un organism care adună la un loc mediul de afaceri, administraţia publică, universitatea, iar în acest mod membrii săi pot să se informeze mai bine sau să aibă acces la resursa umană specializată. Și este extrem de important faptul că sunt mulţi bani care pot fi accesaţi de acest cluster”, a declarat Gheorghe Flutur. El a adăugat că un prim proiect care va fi promovat de noua asociere va fi pentru amenajarea unui laborator de certificare a produselor agroalimentare. „Este un proiect extrem de important dacă ne gândim la marele proiecte de industrie alimentară pentru dezvoltarea exporturilor de carne din zona noastră”, a precizat Flutur.
Pe lângă administraţia judeţeană suceveană, din Asociaţia Clusterul Inovativ de Bioeconomie Suceava–Botoşani mai fac parte încă 18 membri, printre aceştia numărându-se Consiliile Locale Suceava şi Botoşani, Camerele de Comerţ şi Industrie din cele două judeţe, Universitatea „Ștefan cel Mare”, 12 agenţi economici din judeţul Suceava şi unul din Botoşani.
Potrivit statutului, asociaţia are mai multe obiective, printre care dezvoltarea şi consolidarea colaborării dintre agenţii economici, mediul de cercetare şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniul Bioeconomie, sprijinirea antreprenoriatului şi a întreprinderilor mici şi mijlocii, atragerea de fonduri pentru dezvoltarea sectorului de cercetare – dezvoltare sau promovarea de proiecte de investiţii cofinanţate din fonduri nerambursabile pentru producătorii din zona Suceava – Botoşani.