Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat, ieri, definitiv, după nouă termene în care s-a aflat în pronunţare, în dosarul în care au fost judecaţi doi bărbaţi, denunţătorii a trei poliţişti de la Secţia Rurală Gălăneşti în dosarul în care a fost cercetat şi şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, Cristian Macsim.
Gheorghe Ion Ciotău şi Traian Moisiuc au fost judecaţi pentru mai multe fapte, iar pentru o parte, infracţiuni de furt calificat, au fost achitaţi, prin împăcarea părţilor, fapt permis de Codul Penal. Dacă Traian Moisiuc a scăpat de acuzaţiile aduse de procurori şi a fost declarat nevinovat, Gheorghe Ion Ciotăua fost condamnat pentru fapte de contrabandă, tentativă de distrugere şi instigare la mărturie mincinoasă. După cumularea pedepselor şi aplicarea sporului de o treime, Ciotău a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare. Pedeapsa a fost suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de trei ani de zile. Bărbatul are impuse numeroase interdicţii şi obligaţii, inclusiv de a presta 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Gheorghe Ion Ciotău mai este trimis în judecată şi într-un alt dosar, pentru multiple fapte de furt. Acest dosar în care sunt trimişi în judecată trei inculpaţi se află pe rolul Judecătoriei Rădăuţi.
Gheorghe Ion Ciotău şi Traian Moisiuc i-au denunţat pe cei trei poliţişti de la Secţia Rurală Gălăneşti, acuzându-i că majoritatea faptelor de care sunt acuzaţi sunt înscenări puse la cale de oamenii în uniformă. Poliţiştii au fost acuzaţi inclusiv de acte de agresiune şi contrabandă. Între timp, însă, procurorii au ajuns la concluzia că denunţurile au fost doar acte de răzbunare împotriva poliţiştilor.
Gheorghe Ion Ciotău era principalul informator al ofiţerului SIPI sub acoperire Grigore Florinel Todiruţ, de la informaţiile căruia a început anchetarea celor trei poliţişti şi a şefului SIPI Suceava.