Cel mai mare spaţiu verde din mijlocul Sucevei, dar care în acte figurează ca pădure, în cadrul Ocolului Silvic Pătrăuţi, ar putea fi transferat municipalităţii, care, în lipsa acestuia, nu poate face actualizarea Planului Urbanistic General (PUG).
„Am primit de la Romsilva o adresă, în cursul zilei de ieri, prin care 28.19 hectare, exact cât este în zona Cetăţii de Scaun, sunt clasificate în pădure amenajată în scop recreativ, adică pădure-parc. Asta înseamnă că le vom putea transfera mai uşor la municipalitate. Acest lucru se tot discută de vreo 10 ani”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean a menţionat că îi va solicita sprijinul preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, pentru a face demersuri la Guvern şi la Romsilva, astfel încât să obţină transferul celor 28 de hectare, să poată amenaja o zonă de agrement.
„Începe să se vadă luminiţa de la capătul tunelului. În măsura în care Parcul Șipote nu mai este fond forestier, poate fi transferat la autorităţile locale”, a concluzionat Lungu, care speră ca acest lucru să devină posibil cât mai devreme, astfel încât municipalitatea să poată realiza acolo reabilitarea căilor de acces, amenajarea unora noi, să facă instalaţii de iluminat public şi chiar câteva construcţii uşoare gen terase de vară, aşa cum existau şi anterior în acest spaţiu, care avea rol de zonă de agrement.
În plus, prin transferul parcului Șipote s-ar rezolva o problemă stringentă - Actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului, care nu se poate face deocamdată, în lipsa parcului, deoarece nu se îndeplineşte norma minimă de spaţii verzi pe cap de locuitor, de 26 de metri pătraţi.
Vechiul PUG includea parcul Şipote, care se afla în intravilanul municipiului Suceava, astfel încât rezulta o normă de 32 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor.
Parcul Şipote are o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare şi a fost transferat în 1988 actualei Regii Naţionale a Pădurilor (RNP), fiind împădurit pe zece hectare cu specii care să limiteze efectele pânzei freatice ridicate din zonă, o parte fiind pădure pentru protecţie împotriva alunecărilor de teren şi o parte pădure din zona unui monument istoric, respectiv Cetatea de Scaun a Sucevei.