Consiliul Judeţean şi 30 de localităţi sucevene vor primi fonduri de la Guvernul României pentru combaterea efectelor inundaţiilor de anul acesta. Suma alocată prin Hotărâre de Guvern în cursul săptămânii trecute judeţului Suceava a fost de 1,941 de milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse de inundaţii. Fondurile sunt destinate refacerii infrastructurii hidrotehnice, terasamentelor şi malurilor de apărare, structurii drumurilor judeţene, comunale, a podurilor, podeţelor şi digurilor din localităţile afectate de inundaţiile şi alunecările de teren produse în acest an. Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor detaliate făcute de autorităţile administraţiei publice locale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Prefectura Suceava a pagubelor produse în cursul lunilor iunie, iulie şi august şi transmise, spre centralizare, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Potrivit Hotărârii de Guvern, cea mai mare sumă, de 906.000 de lei, va ajunge la Consiliul Judeţean Suceava. Banii vor fi folosiţi pentru decolmatarea a trei podeţe şi refacerea terasamentului la un drum din oraşul Broşteni, a structurii şi a terasamentului unui drum judeţean din Câmpulung Moldovenesc, precum şi pentru alte lucrări la poduri, podeţe şi căi rutiere din Moldoviţa, Stulpicani şi refacerea terasamentului pe porţiunea Crucea – Chiril.
Comuna care primeşte cea mai mare sumă este Fundu Moldovei
O altă sumă, de 23.000 de lei, va fi alocată municipiului Suceava pentru refacerea reţelelor stradale afectate de inundaţii. Printre localităţile care au primit bani de la Guvern se mai numără Fundu Moldovei – 177.000 de lei, Crucea – 125.000 de lei, Vatra Moldoviţei – 86.000 de lei, Cârlibaba – 80.000 de lei, Moldoviţa – 71.000 de lei, Stulpicani – 66.000 de lei, Câmpulung Moldovenesc – 41.000 de lei, Vatra Dornei – 46.000 de lei sau Baia – 36.000 de lei. La polul opus, cele mai mici sume de bani vor fi primite de localităţi precum Broşteni şi Volovăţ – 2.000 de lei, Milişăuţi – 3.000 de lei, sau Burla şi Cacica – 5.000 de lei.
Reamintim că la începutul lunii iulie 2016, Guvernul României a mai aprobat alocarea unei sume de 29,69 milioane de lei, tot pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile de anul acesta, din perioada mai-iunie 2016. Suma a fost alocată pentru 70 de localităţi sucevene şi pentru Consiliul Judeţean. Din banii alocaţi în luna iulie a.c., cea mai mare sumă, de 16,079 milioane de lei, a fost pentru oraşul Gura Humorului, unde au fost finanţate nu mai puţin de 36 de lucrări de refacere a infrastructurii afectate de inundaţii, în special poduri de beton, podeţe de lemn, punţi pietonale şi apărări de maluri pe pârâul Voroneţ, cel care a produs pagube însemnate în zonă.