marţi, 18 oct 2016 - Anul XXI, nr. 244 (6357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După două luni

Utilizarea tabletelor nu mai dă dureri de cap personalului de la Ambulanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Suceava nu mai au probleme cu folosirea tabletelor care au intrat în uz la 1 septembrie a.c., a declarat directorul SAJ, dr. Alexandru Lăzăreanu. Medicul a afirmat că la început unii dintre angajaţii mai în vârstă au avut dificultăţi de acomodare cu acest sistem de lucru, dar nu a înregistrat nici un refuz de folosire a tabletelor. ”Este mai uşor de lucrat cu tableta şi oamenii şi-au dat seama de asta. Mai sunt unele probleme pe care le are sistemul; noi le-am preluat de la angajaţi şi le-am transmis mai departe pentru corectare”, a spus dr. Lăzăreanu. Una din problemele încă nerezolvate este, de exemplu, procedura de transfer a datelor unui pacient în cazul în care o ambulanţă tip C este trimisă în întâmpinarea unei ambulanţe tip B, care a preluat iniţial bolnavul.

Șeful SAJ Suceava a precizat că atât directorul medical, cât şi asistenta-şefă au participat la cursuri intensive de instruire cu privire la utilizarea tabletelor, apoi a fost instruit personalul din toate substaţiile SAJ Suceava. Tabletele sunt utilizate, de regulă, de coordonatorii echipajelor de urgenţă prespitalicească, respectiv de medici la autospecialele de tip C şi asistentele medicale la autospecialele de tip B2, dar sunt situaţii când aceste dispozitive sunt folosite fie de asistentul medical la ambulanţele de tip C, fie de ambulanţier la ambulanţele de tip B2.

Folosirea tabletelor permite comunicarea mai rapidă cu dispeceratul şi cu spitalele, scrierea şi transmiterea datelor medicale ale pacientului în format electronic, precum şi o evidenţă mai clară a medicamentelor, materialelor sanitare utilizate de echipaj în cazul fiecărei intervenţii.

 

SAJ Suceava a fost dotată cu 30 de tablete, pe care le-a repartizat la substaţiile din judeţ

SAJ Suceava a fost dotată cu 30 de tablete, pe care le-a împărţit astfel: la staţia Suceava - nouă tablete, substaţia Vatra Dornei - trei tablete, Broşteni, Solca şi Siret - câte o tabletă, substaţia Fălticeni - patru, Gura Humorului - trei, Rădăuţi-cinci şi substaţia Câmpulung Moldovenesc - trei tablete.

Tabletele au fost puse la dispoziţia SAJ Suceava, în cursul lunii mai, de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în cadrul unui proiect european, iar utilizarea acestora a început de la 1 septembrie 2016, în paralel cu folosirea foilor de observaţie.

Practic, medicul sau asistentul primeşte pe tabletă, de la 112, toate datele pacientului: nume, prenume, adresă, puncte de reper unde se află etc. În momentul în care pleacă la caz, apasă o pictogramă care arată că este în drum spre pacient. Când a ajuns, apasă din nou. Toate datele medicale se înregistrează în format electronic în timp real şi nu pot fi modificate. Când ambulanţa merge cu pacientul spre spital, coordonatorul echipajului transmite toate informaţiile către unitatea de primiri urgenţe, astfel că medicii din UPU vor avea datele despre caz înainte să ajungă pacientul la ei. Pentru situaţia în care pacientul refuză să fie transportat la spital există opţiunea pentru semnătură în format electronic, prin care acesta îşi asumă consecinţele refuzului. La refuz poate fi ataşată şi fotografia celui în cauză. Astfel se elimină posibilitatea reclamaţiilor ulterioare, cu care echipajele de pe ambulanţă se confruntă nu de puţine ori, că ar fi refuzat să preia un pacient.

Dr. Lăzăreanu a mai spus că proiectul cu tablete al Ministerului Sănătăţii este implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care ”garantează siguranţă maximă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Utilizarea tabletelor nu mai dă dureri de cap personalului de la Ambulanţă.
 Vizualizări articol: 2156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Utilizarea tabletelor nu mai dă dureri de cap personalului de la Ambulanţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei