Silvicultorii suceveni au demonstrat că sunt cei mai buni din țară, nu doar la rezultatele muncii lor, Direcția Silvică Suceava fiind prima atât la activitatea desfășurată, cât și la pregătirea profesională, după cum au arătat la competiția națională „Cel mai bun pădurar”.
Etapa finală a acestui concurs profesional a avut loc la Vatra Dornei, în cursul săptămânii trecute, cei mai buni pădurari ai direcțiilor silvice din țară, cei ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) şi ai Agenţiei Moldsilva, din Republica Moldova, confruntându-se în cunoștințe practice și teoretice, în sală și în teren.
La finalul celor trei zile de concurs, titlul de „Cel mai bun pădurar” a fost câştigat de Cristian Hrehorciuc, reprezentant al Direcției Silvice Suceava, de la Ocolul Silvic Pătrăuţi. Pe locul secund s-a clasat Cătălin Chirilă, reprezentant al Direcției Silvice Galați, iar locul al treilea a fost obținut de Adrian Sârghie, reprezentant al Direcției Silvice Neamț. La competiția din acest an au participat 45 de concurenți, câștigătorii fazelor pe cele 41 de Direcții Silvice, un reprezentant ICAS și trei invitați din Republica Moldova.
În perioada 12 – 14 octombrie, aceștia au susținut probe scrise și probe practice, precum cea de introducere a datelor în aplicația SUMAL, care monitorizează traseul masei lemnoase, de cubare și sortare în teren, în Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, cea de recunoaștere a speciilor forestiere, a speciilor de vânat și a dăunătorilor, dar și rezolvarea unei situații practice privind paza și integritatea fondului forestier.
Festivitatea de premiere a avut loc în Sala Oglinzilor, din sediul Primăriei Vatra Dornei, unde primarul Ilie Bonchiș, în calitate de gazdă, le-a mulțumit pentru onoarea de a alege stațiunea montană drept locație de desfășurare a concursului național, invitându-i să revină și la alte evenimente.
„Încercăm să dezvoltăm orașul, iar cu ajutorul dumneavoastră suntem pe drumul cel bun”, a spus Ilie Bonchiș.
Câștigătorii concursului profesional, organizat de Regia Națională a Pădurilor și Federația Sindicatelor Silva – la nivel național, iar local, de Direcția Silvică Suceava și Sindicatul Silvicultorul, au fost anunțați de Silviu Geană:
„În calitate de lider al Federației Silva, felicit cei 45 pădurari care au participat la acest concurs, devenit deja o frumoasă tradiție. Cu toții sunteți cei mai buni slujbași ai silviculturii românești, baza sectorului silvic din România, greu încercat în ultima perioadă. Prin unitate și solidaritate vom depăși aceste momente și greutăți”.
Liderul sindicaliștilor din silvicultură, la nivel național, a transmis mulțumiri minunatelor gazde de la Direcția Silvică Suceava și Sindicatul Silvicultorul, de la Suceava, precum și salutări călduroase invitaților din Republica Moldova, „frații noștri de peste Prut”, acordând apoi și Diplome de Merit directorului Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, directorului economic Vasile Rusu, directorului tehnic Valerian Solovăstru, directorului comercial Cătălin Diaconescu, liderului sindicatului sucevean, Cezar Straton, dar și celor care s-au ocupat îndeaproape de organizarea competiției, precum Dinu Popescu și Cristian Tomniuc.
Firmele Stihl și Husqvarna, parteneri tradiționali ai Romsilva, au acordat premii materiale consistente celor trei câștigători precum și premii simbolice tuturor participanților.
Nu în ultimul rând, Codruț Bîlea, directorul Departamentului Fond Forestier în cadrul RNP – Romsilva, a dat citire deciziei Directorului general al RNP, Ciprian Pahonțu, de mulțumire publică, pentru rezultate deosebite obținute în activitatea profesională, tuturor participanților la concursul „Cel mai bun pădurar”.
Iniţiat în urmă cu mai bine de 40 de ani, concursul "Cel mai bun pădurar" are ca obiectiv principal perfecţionarea pregătirii profesionale a acestei categorii de personal silvic, care a deţinut mereu ponderea cea mai mare în structura de personal a sectorului silvic.
Cel mai bun pădurar: „Este o meserie destul de grea, dar și frumoasă”
Câștigătorul ediției din acest an al competiției profesionale a silvicultorilor din întreaga țară, suceveanul Cristian Hrehorciuc, de la Ocolul Silvic Pătrăuţi, este la a treia participare la concursul "Cel mai bun pădurar", dar acum a obținut cele mai bune rezultate din cariera sa.
„A fi pădurar este o meserie destul de grea, dar și frumoasă. Are și multe riscuri, mai ales la paza pădurii, pentru că sunt multe persoane care pot să facă rău. Noi, ca pădurari, avem grija pădurii de la întemeierea ei și până la exploatare”, a spus Cristian Hrehorciuc, care gestionează nu mai puțin de 560 de hectare de pădure, de care e răspunzător zi și noapte.
El a ținut să mulțumească conducerii Direcției Silvice Suceava pentru încrederea acordată, profesorilor de la Facultatea de Silvicultură și celor care s-au ocupat de pregătirea sa, considerând că fără ajutorul lor nu ar fi reușit să fie pe primul loc, pentru că nivelul de dificultate al concursului a fost unul ridicat, iar concurenții foarte bine pregătiți.