Polițiștii suceveni au organizat, vinerea trecută, o amplă acțiune de control, cu peste 200 de oameni, care a presupus razii și verificarea autoturismelor înmatriculate în alte județe. Scopul principal al acțiunii a fost cel de identificare a celor care fac comerț ambulant, ilegal, din poartă în poartă, în mediul rural, și care adesea folosesc doar pretextul comerțului pentru a fura. La acțiune au participat poliţişti de la Serviciului de Investigaţii Criminale, care au în lucru mai multe dosare privind infractori voiajori de acest gen, alături de polițiști de ordine publică şi de investigare a criminalităţii economice dar şi poliţiştii rutieri, pentru oprirea în trafic a vehiculelor.
Comercianții de parfumuri și cumpărătorii de produse agricole, luați la întrebări
În cadrul acțiunii de control, în doar câteva ore, poliţiştii au constatat 7 infracţiuni şi au aplicat 36 de amenzi, în valoare de 10.000 lei, fiind confiscate bunuri cu o valoare de peste 5.000 lei.De asemenea, a fost reţinut un permis de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare, pentru nereguli la regimul rutier.
Polițiștii au oprit şi controlat peste 200 de autovehicule, 160 de persoane fiind verificate și introduse în bazele de date şi aplicaţiile poliţiei, fotografiate şi amprentate. Totodată, în urma activităţilor desfăşurate s-a administrat material probator în mai multe cauze penale, adunându-se date şi indicii care au dus la probarea activităţii infracţionale a 9 persoane.
Ca exemple privind acte de comerț ilegal, pe raza orașului Dolhasca au fost identificate patru persoane, toate din municipiul Dej, care se deplasau cu un autoturism înmatriculat în Polonia, și care aveau asupra lor 97 de cutii de parfum. Cei patru nu aveau documente pe marfă și au declarat că intenționau să vândă parfumul pe raza județului Suceava. Întreaga cantitate de marfă a fost confiscată de polițiști.
Într-un alt caz, polițiștii din Solca au depistat, în localitate, doi bărbați din Verești, care se deplasau sub pretextul cumpărării de produse agricole, fără însă a deţine bani în vederea achiziţionării.
Comisarul Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene, a declarat:
„Din verificările efectuate există suspiciuni că persoanele în cauză, sub pretextul cumpărării de cartofi, pătrund în curtea diferitelor persoane, fiind predispuse la comiterea de furturi din locuință și înșelăciuni. Persoanele în cauză au fost introduse în bazele de date criminalistice ale poliţiei”.
Tot în această perioadă, polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Suceava au reușit probarea activităţii infracţionale a 3 persoane, care au sustras un laptop în valoare de 500 euro dintr-o cameră de cămin din municipiul Suceava.
Cum acționează infractorii voiajori de acest gen
Polițiștii au transmis încă o dată un avertisment cu privire la categoria infractorilor voiajori:
„Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte, ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc., culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, într-o altă zi infractorii trecând la comiterea faptei”, a explicat comisarul Epureanu.
Din păcate, în județul Suceava, adesea, persoane vârstnice, de regulă din mediul rural, sunt lăsate fără sume mari de bani de acești infractori voiajori care le intră în case sub diferite pretexte.