Profesorul de biologie trimis în judecată pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că a luat 600 de euro de la o tânără care spera să poată lua examenul de bacalaureat prin intermediul influenţei cadrului didactic,reclamă că i se îngrădește dreptul la muncă, dreptul de a fi la catedră, la toate cele trei școli la care are de predat în anul școlar 2016 - 2017. După ce a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, la mijlocul lunii septembrie, Victor Jucan s-a aflat o perioadă în arest la domiciliu, până pe 5 octombrie, când judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au schimbat măsura cu una mai blândă, a controlului judiciar. El a fost pus în libertate, cu mai multe interdicții, însă nu și cea de a preda. Chiar și așa, profesorul de biologie nu a reușit să se întoarcă la nici una din catedrele de la cele trei școli unde are alocate ore de biologie, ca profesor suplinitor.
Refuzat de toată lumea să intre la ore
Victor Jucan și-a exprimat nemulțumirile care par a fi justificate. În primul rând, ordonanța prin care s-a dispus față de el măsura controlului judiciar, din data de 5 octombrie, face referire la mai multe interdicții (de a părăsi țara,de a lua legătura cu martorii etc.) și obligații (de a se prezenta periodic, conform unui grafic de supraveghere, la Poliție), însă nu și la interdicția de a preda. El a explicat că a început normal anul școlar, pe 12 septembrie, la toate cele trei școli: Școala Gimnazială Nr. 3, Școala Gimnazială Nr. 4 și Liceul cu Program Sportiv. A predat timp de trei zile, după care, pe 15 septembrie, a fost ridicat pentru audieri și apoi reținut de anchetatori.
„Deși am fost numit ca suplinitor la cele 3 instituții de învățământ, nici până în prezent nu mi s-au încheiat contractele individuale de muncă, cu fiecare școală în parte, respectiv nu au transmis contractele în REVISAL”, a declarat Victor Jucan. El a subliniat că în perioada 16 septembrie - 5 octombrie, cât a fost în arest la domiciliu, conform Codului Muncii, contractele ar fi trebuit suspendate printr-un act adițional.
„De pe data de 5 octombrie, de când am fost pus sub control judiciar, m-am prezentat la toate cele trei școli, pentru a putea preda. Am fost refuzat verbal să intru la catedră, fără a mi se explica motivul refuzului. Consider că mi se încalcă dreptul la muncă și m-am adresat deja în scris Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava”, ne-a declarat Victor Jucan. El a avertizat că școlile ar putea încasa amenzi mari, de până la 20.000 de lei.
Nu i se respectă prezumția de nevinovăție și dreptul la muncă
Acesta a cerut lămuriri atât directorilor de școli cât și conducerii Inspectoratului Școlar Județean Suceava, inclusiv inspectorului general Gheorghe Lazăr.
„Deocamdată toată lumea a refuzat să-mi redea dreptul de muncă și să îmi explice de ce nu mi s-a încheiat nici până la această vreme contractul individul de muncă. Am primit doar refuzuri verbale, practic, nu am ce să contest deocamdată. Am făcut însă solicitări scrise și vor fi nevoiți să-mi răspundă în scris” a mai arătat cadrul didactic.
Profesorul se plânge că toți șefii din învățământ vor să scape de el și nu i se respectă prezumția de nevinovăție și dreptul de muncă.
Ce spune directorul Școlii Nr. 3
În încercarea de a lămuri acest caz delicat, am luat legătura, ieri, cu directorul Școlii Gimnaziale Nr. 3, Sidonia Apetrei. Este școala la care profesorul Jucan are cele mai multe ore. Aceasta invocă interdicția profesorului de a se apropia de martori, o parte dintre ei profesori la aceeași școală.
„El are interdicție de a se apropia de colegi, care predau tot la noi, aceasta este problema. Este o situație nouă pentru noi, nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situație. Noi nu vrem să-i îngrădim dreptul la muncă, dar nici să greșim, așteptăm lămuriri suplimentare”, a declarat Sidonia Apetrei.
Profesorul nu are voie să comunice, direct sau indirect, cu câțiva dintre colegi
Singurul document care poate lămuri problema, negru pe alb, este ordonanța prin care i s-a impus profesorului control judiciar. Iar în ordonanță nu scrie că profesorul are interdicție de a profesa. Cât despre interdicția de lua legătura cu martorii, în ordonanță scrie că inculpatul nu are voie să comunice, direct sau indirect, cu martorii, care sunt enumerați. Asta nu poate fi însă asimilat cu interdicția de a intra în școală sau la ore. Dacă Victor Jucan ia legătura cu vreun martor este problema sa și el răspunde pentru asta. Orice măsura a controlului judiciar încălcată îi poate aduce arestul preventiv.
Pentru ce a fost trimis în judecată profesorul Jucan
Conform anchetei Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, totul a început în luna august a acestui an, când o tânără, martoră în dosar, a hotărât să se înscrie din nou la examenul de bacalaureat, pe care l-a susţinut pentru prima oară în anul 2012, însă la acel moment nu a promovat proba la matematică. Potrivit procurorilor, tânăra avea nevoie de diploma de bacalaureat, deoarece în anul 2016 a terminat cursurile unei şcoli postliceale, iar pentru a primi diploma de absolvire avea nevoie de diplomă de bacalaureat.
Prin intermediul unei prietene comune, fata l-a contactat pe Victor Jucan şi l-a întrebat dacă poate să o ajute. Conform anchetei procurorilor, profesorul a fost de acord, numai că i-a transmis „că este destul de scump", respectiv o va costa 600 de euro.
Din cercetări rezultă că pe 23 august, cu o zi înainte de proba la matematică, profesorul Jucan şi concurenta s-au reîntâlnit. Profesorul a lăsat de înţeles că are prieteni în comisia de examinare, iar teza fetei va avea un alt regim de corectare. Surpriza a venit cinci zile mai târziu, când s-au afişat rezultatele examenului de bacalaureat, ocazie cu care tânăra a constatat că nu a promovat bacalaureatul. Supărată, fata i-a cerut explicaţii lui Victor Jucan, solicitând în acelaşi timp şi restituirea sumei de 600 de euro. Pentru că profesorul a refuzat-o, fata s-a dus şi a reclamat totul.
Acesta este scenariul conturat de anchetatori, polițiștii de la Serviciul Județean Anticorupție, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
De cealaltă parte, profesorul se declară nevinovat și spune că va veni cu probe în instanță.
Până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată, Victor Jucan se bucură de prezumția de nevinovăție.
Procesul în care va fi judecat profesorul de biologie va începe la Tribunalul Suceava.