Maestrul Tudor Gheorghe a revenit joi seara pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, cu spectacolul ”Toamna Simfonic Aniversar”. La 15 ani de la lansarea acestui emoţionant regal de muzică şi poezie, ani în care maestrul a prezentat publicului sucevean toate ”Anotimpurile poeziei româneşti”, sala mare a Casei de Cultură, devenită neîncăpătoare, s-a umplut de emoţia unui spectacol realizat de această dată altfel. Avându-l alături pe compozitorul şi aranjorul Marius Hristescu, aflat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii şi al Corului Liceului de Artă din Botoşani, maestrul Tudor Gheorghe le-a prezentat sucevenilor un spectacol realizat într-o haină orchestrală nouă, având poezia în prim-plan. De acest minunat spectacol s-au bucurat deopotrivă tineri şi bătrâni, publicul numeros fiind răsfăţat de sunetul plin şi cald al orchestrei şi corului, peste care îndrăgita voce a maestrului a transmis mesajul poeziei şi emoţia liniilor melodice îndrăgite.
Spectacolul de muzică şi poezie i-a emoţionat pe toţi cei aflaţi în sală
Timpanele şi fagotul au prefaţat cu primele note o uvertură de deschidere, compoziţia lui Marius Hristescu în primă audiţie la Suceava, care a surprins prin forţa orchestraţiei şi a corului zbuciumul anotimpului galben. După introducerea instrumentală a intrat în scenă maestrul Tudor Gheorghe, care a simţit nevoia unei destăinuiri: ”Am început să mă gândesc la acest spectacol în urmă cu 20 de ani, pe atunci doar pentru voce şi chitară. Ceva mai târziu l-am întâlnit pe Marius Hristescu, pe atunci un tânăr entuziast cu plete lungi, împreună cu care am căzut de acord asupra transpunerii unora dintre piese în variantă simfonică. După primele aranjamente făcute de Marius m-am convins că acesta ar putea fi drumul pe care voi păşi în anii care vor urma şi iată-ne acum, după 15 ani, într-un spectacol reorchestrat într-o nouă formă.”
Cu versurile argheziene maestrul a deschis şirul cântecelor dedicate toamnei, punându-le alături pe cele ale lui Ion Barbu şi încercând astfel o împăcare peste moarte a celor doi poeţi, cândva rivali. Un refren cunoscut i-a încântat pe spectatori, care au ascultat apoi ”Plâns de toamnă” de Vasile Voiculescu. Maestrul Tudor Gheorghe a abordat apoi versurile unor poeţi precum Dan Bota, Ion Minulescu sau cele ale poeziei ”Dans” de Nicolae Labiş, pe ritmul unui vals frumos aranjat pentru orchestră. Poema ”Noapte de noiembrie” recitată de actorul Tudor Gheorghe i-a introdus pe spectatori în universul poeziei sferelor înalte a lui Alexandru Macedonski, iar muzica i-a purtat apoi prin versurile unor mari poeţi precum Romulus Vulpescu, Octavian Goga, George Topârceanu sau Grigore Vieru, în refrene dedicate aceluiaşi anotimp ruginiu.
Un spectacol îndelung aplaudat la final de toţi cei care îl preţuiesc pe maestru şi care au ţinut să-i fie alături în acest moment aniversar. La standurile din holul Casei de Cultură a fost lansată spre vânzare cartea ”Vă dau un an din viaţa mea”, sub semnătura lui Tudor Gheorghe, un crâmpei de impresii din călătoriile maestrului, o carte apărută în luna septembrie a acestui an. Un nou proiect la care lucrează acesta se va desfăşura pe parcursul câtorva concerte în marile oraşe, de-a lungul lunii decembrie a acestui an, sub denumirea ”Tot degeaba”.