Cetatea de Scaun a Sucevei, unul dintre cele mai importante obiective istorice din Moldova, a fost readusă la viaţa prin organizarea primei expoziţii permanente din istoria sa. În Epoca Medievală, fortăreaţa a avut un însemnat rol strategic şi de apărare. Din acest motiv, a declarat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei din municipiul Suceava, conceptul de amenajare a cetăţii a dorit să păstreze destinaţia militară din acea vreme.
„Mergând pe această idee, a fost organizată o expoziţie care să prezinte atât caracterul militar şi obiceiurile din acele timpuri, cât şi istoria fortăreţei de-a lungul anilor. Pentru a reuşi lucrul acesta şi pentru a aduce un plus de autenticitate, toate replicile care se regăsesc în cetate au fost lucrate manual. Un impresionant arsenal de arme şi armuri, tunuri, arme de asediu, straie, podoabe, ceramică, piese de mobilier, toate obiectele au fost făcute de mână, cu ajutorul mai multor meşteri şi artişti români”, a explicat Emil Ursu.
Din expoziţie mai fac parte şi o serie de manechine ultrarealiste care înfăţişează personalităţi ale vremii, ostaşi şi meşteri. Cu ajutorul lor sunt etalate piese de îmbrăcăminte, armuri şi armament. De asemenea, sunt evidenţiate şi activităţi specifice acelor vremuri: paza cetăţii, meşteşuguri, jocuri. Directorul Emil Ursu a mai completat că „istoria este o poveste, iar folosind puterea poveştilor, vizitatorii pot afla şi înţelege mai uşor evenimentele importante care s-au petrecut aici de-a lungul anilor. Astfel, pe lângă un număr mare de panouri informative, în cadrul expoziţiei se regăsesc proiecţii şi sisteme interactive, care au rolul de a povesti într-un mod mult mai atractiv istoria locului. Această metodă nouă de prezentare a conţinutului are un caracter imersiv şi educativ mult mai puternic faţă de metodele clasice de prezentare a informaţiilor.”
Programul de vizitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei: octombrie: de marţi până duminică, între orele 10:00-21:00 (Casa de bilete se închide la ora 20:30); noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie: de marţi până duminică, între orele 10:00-20:00 (Casa de bilete se închide la ora 19:30). Luni este închis. Telefon: 0230 216 439.