Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 oct 2016 - Anul XXI, nr. 242 (6355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anchetă

„Licitaţii trucate” şi „rapoarte false” sub oblăduirea Consiliului Judeţean Suceava în „era Cătălin Nechifor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mari suspiciuni de fraudă în cazul unei licitaţii cu fonduri europene derulată în „era Cătălin Nechifor” de către Consiliul Judeţean Suceava. Semnele de întrebare au apărut în urma unor verificări derulate de Serviciul Corp Control, Anticorupţie şi Integritate din cadrul Ministerul Fondurilor Europene, în care au fost achiziţionate soluţii IT de la firma Expert One Research SRL, despre care presa a relatat că ar fi avut legături cu deputatul Sebastian Ghiţă.

Ministerul Fondurilor Europene, citat de www.hotnews.ro, a precizat că în urma anchetei s-au constatat „licitaţii trucate şi rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI)”, aflat în subordinea Ministerului Comunicaţiilor.

Obiectul controlului l-au reprezentat două proiecte implementate de Consiliul Judeţean Suceava în valoare totală de 13.361.118 lei, din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT.

„Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava I" (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL) și „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava III" (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL) sunt cele două contracte pentru care există suspiciuni de fraudă.

Ca atare, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene au trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie un raport privind suspiciunile de fraudare.

Prin aceste proiecte, Consiliul Judeţean Suceava trebuia să achiziţioneze o soluţie informatică şi componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe şi impozite locale, serviciul financiar şi cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

 

Ce probleme s-au descoperit

Potrivit celor de la www.hotnews.ro, în urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli, cum ar fi aceea că nevoia de achiziţii IT a fost creată artificial, iar ofertele câştigătoare au fost neconforme şi s-a aplicat un tratament neegal ofertanţilor. De asemenea, s-a constatat că au existat criterii de calificare restrictive, iar procesul de atribuire a contractelor s-a făcut „cu dedicaţie”. În plus, soluţia informatică implementată a fost nefuncţională în parametrii prevăzuţi în contract, iar la final s-au realizat raportări false.

Raportul constată faptul că „ofertarea de condiţii/ elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitaţie, în scopul îndeplinirii cerinţelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului – Consiliul Judeţean Suceava cât şi al OIPSI) poate fi încadrată la secţiunea a 41-a <<infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene>> din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluţiile tehnice diferă deşi se dorea o integrare a sistemelor informatice".

Compania Siveco este una dintre cele mai mari firme de IT româneşti, derulând contracte cu mai multe autorităţi publice, inclusiv în domeniul fondurilor europene.

De cealaltă parte, SC Expert One Research s-a numit anterior XOR IT şi este controlată de două firme cipriote, Olionvest Holdings (61%) şi, respectiv, Cardiplan Investments Ltd. (24%) - ambele reprezentate de Bogdan Padiu, un vechi apropiat al lui Sebastian Ghiţă, după cum au scris jurnaliştii de investigaţie ai RISE Project în martie 2014.

În cursul zilei de ieri am încercat să-l contactăm pe Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava din august-septembrie 2014, când au fost atribuite cele două contracte problemă. Nechifor nu a dorit să facă nici un comentariu pe marginea acestui subiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Licitaţii trucate” şi „rapoarte false” sub oblăduirea Consiliului Judeţean Suceava în „era Cătălin Nechifor”.
 Vizualizări articol: 6462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
„Licitaţii trucate” şi „rapoarte false” sub oblăduirea Consiliului Judeţean Suceava în „era Cătălin Nechifor”4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei