Elevii suceveni Paul Florin Rebenciuc şi David Cornel Turturean se întorc triumfători de la Olimpiada Internaţională de Astronomie, din Bulgaria, competiţie ajunsă la cea de-a XXI-a ediţie.
Paul Florin a reuşit să-şi adjudece premiul I absolut şi medalie de aur, tânărul de clasa a IX-a având cel mai mare punctaj din concurs, la secţiunea juniori.
De partea cealaltă, David Cornel Turturean a cucerit bronzul competiţiei.
Cei doi sunt elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, fiind pregătiţi de profesorul Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava.
„Lotul României a avut şapte membri, rezultatul din acest an fiind cel mai bun de până acum înregistrat de ţara noastră. România şi Rusia au fost singurele ţări unde toţi componenţii lotului au primit medalii. România s-a întors cu trei medalii de aur, una de argint şi trei de bronz”, ne-a povestit David Cornel Turturean.
La rândul său, profesorul Petru Crăciun a arătat că rezultatul obţinut de lotul României „este unul extraordinar. Este o foarte mare realizare. Paul Florin Rebenciuc a avut cel mai bun punctaj dintre toţi concurenţii juniori, ceea ce este o performanţă în premieră pentru ţara noastră la această olimpiadă”.
De menţionat că etapa de pregătire a lotului naţional a avut loc în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Lotul olimpic a fost coordonat de Anca Marian din Blaj şi Lucian Stoian, din Baia Mare.
Trei probe pentru concurenţi
În Bulgaria, la faza internaţională, trei probe i-au departajat pe cei mai buni dintre competitori - proba teoretică, aceasta având o durată de patru ore, proba de analiză a datelor, tot patru ore, şi proba observaţională.
Proba teoretică abordează probleme legate de astronomie, astrofizică, fizică planetară şi spaţiu, testarea observaţională presupune recunoaşterea stelelor, a constelaţiilor, estimarea magnitudinii stelelor, distanţe unghiulare, observaţii la telescop, tehnică etc., iar proba practică constă în rezolvarea unor probleme plecând de la rezultatele probei observaţionale.
Elevi din peste 50 de ţări au participat la Olimpiada Internaţională de Astrofizică, din regiunea Smolyan, Bulgaria.