Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 14 oct 2016 - Anul XXI, nr. 241 (6354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cerere de pedeapsă

Medicii de familie cer demiterea celor vinovaţi de blocarea timp de trei zile a sistemului cardurilor de sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de familie acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de iresponsabilitate faţă de pacienţi, prin proasta gestionare a sistemului cardurilor de sănătate, blocajul din ultimele trei zile provocând mari neajunsuri atât pacienţilor, cât şi medicilor. Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat, ieri, că toţi colegii ei de la Suceava susţin demersul iniţiat la nivel naţional, de demitere a celor responsabili de proasta funcţionare a sistemului informatic. ”Aşa cum noi suntem pedepsiţi aspru pentru orice greşeală, cât de mică, nici acest caz nu trebuie să rămână fără repercusiuni. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele trei zile este punctul culminant al unei situaţii care trenează de multă vreme şi care cu siguranţă se va mai repeta. Cerem pedepsirea vinovaţilor”, a spus dr. Badrajan.

Ieri, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a acuzat CNAS de ”lipsă totală de transparenţă şi iresponsabilitate în asigurarea sănătăţii pacienţilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate din România, dar şi a modului greoi în care se desfăşoară prescripţia medicamentelor în România”. ”Ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate de câţiva ani încoace şi s-a acutizat în ultimele zile nu mai poate fi tolerat!”, afirmă medicii.

”Aşa cum am mai atras atenţia public, în contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligaţii, sancţiuni şi imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligaţii, nici sancţiuni în privinţa nefuncţionării sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevăzut şi nu au acceptat proceduri sau soluţii de rezervă de validare şi raportare în condiţiile în care PIAS nu funcţionează”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul celor două asociaţii reprezentative ale medicilor de familie.

 

”Pacientul nu mai este de mult în centrul atenţiei şi siguranţa lui este discutabilă”

Medicii afirmă că nu mai acceptă să-şi asume riscul de a lucra offline când sistemele nu funcţionează, deoarece riscă imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea (reţete, trimiteri etc.). ”Pacienţii noştri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfuncţionalităţi, iar noi suntem nevoiţi să fim părtaşi la un atac la dreptul bolnavilor de a-şi primi medicamentele de care au nevoie. Accesul le este îngrădit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacienţii sunt puşi pe drumuri după scrisori medicale, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate, pline de restricţii şi piedici. Acestora li se adaugă şi piedicile administrative impuse tot de CNAS - calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnături şi declaraţii, desele avarii ale PIAS ş.a.m.d. Nu mai practicăm o profesie liberală, iar pacientul nu mai este de mult în centrul atenţiei şi siguranţa lui este discutabilă, prin îngrădirea accesului la îngrijiri şi terapie. Medicii sunt şantajaţi cu controale abuzive şi interpretări excesive ale unor prevederi legale şi primesc sancţiuni care îi deprofesionalizează. Umilinţele au atins cote maxime în aceste ultime zile, în care a trebuit să pierdem nopţi pentru a nu risca imputări şi a încerca validarea muncii noastre de peste zi”, se precizează în comunicat.

Semnatarii solicită tratarea cauzei şi nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput şi achiziţionat sistemul informatic, pedepsirea vinovaţilor şi găsirea unei soluţii de urgenţă pentru funcţionarea sistemului de sănătate la parametri optimi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie cer demiterea celor vinovaţi de blocarea timp de trei zile a sistemului cardurilor de sănătate.
 Vizualizări articol: 1561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie cer demiterea celor vinovaţi de blocarea timp de trei zile a sistemului cardurilor de sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei