La nivelul județului Suceava vor fi demarate sau finalizate până în anul 2018, atunci când vor fi sărbătoriți 100 de ani de la Marea Unire, de la unirea Bucovinei cu Țara, nu mai puțin de 30 de obiective de investiții, a anunțat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur. El a trecut în revistă toate aceste obiective, cap de listă fiind realizarea unui monument închinat unirii Bucovinei cu Țara. ”Vreau să rămână ceva în urma noastră pentru că momentul este unul foarte important. Împreună cu Primăria Suceava vom demara un concurs pentru a selecta proiectul cel mai bun”, a spus șeful administrației județene. Flutur a amintit de proiectul privind punerea în valoare a Curții Domenști, de cele care vizează reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare de la Cetate, a gării din Ițcani, a cazinoului din Vatra Dornei, a Vămii Siret sau a Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni.
Printre obiectivele de investiții dedicate Centenarului 2018 au fost nominalizate sala polivalentă de 7.500 de locuri din municipiul Suceava, Sala Unirii, care va rezulta în urma modernizării curții interioare a Palatului Administrativ, redeschiderea punctelor de trecere a frontierei de la Climăuți, Vicovu de Sus, Ulma și Izvoarele Sucevei, centura Sucevei și a Rădăuțiului, modernizarea drumului European E85, construcția magistralei de gaz metan Pojorâta-Vatra Dornei, demararea lucrărilor la drumul expres Siret-Suceava-București, preluarea unui tronson CFR de la Vatra Moldoviței pentru prelungirea traseului mocăniței, triplarea suprafeței ambulatoriului Spitalului Județean, construcția pârtiei de schi de la Câmpulung, renovarea stadionului Rarăul din Câmpulung Moldovenesc și realizarea unei baze de agrement, modernizarea drumului județean Mănăstirea Humorului-Sucevița, construirea unui centru de achiziții și carantină pentru animale, extinderea terminalelor de la Aeroportul Salcea, punerea în funcțiune a sistemului de management integrat al deșeurilor, începerea lucrărilor cu fonduri europene pentru îndiguirea zonelor de risc de pe râurile principale din județ, dotarea ISU Suceava cu echipamente pentru intervenții în caz de calamități naturale, inclusiv dotarea cu un elicopter pentru zonele montane, cadastrarea județului, inaugurarea parcului industrial Siret și restaurarea celor 15 biserici din lemn din județ.
Lungu: ”30% dintre proiectele propuse de domnul Flutur sunt aferente municipiului Suceava”
La rândul său, primarul Ion Lungu a ținut să sublinieze că 30% dintre investițiile propuse pentru Centenarul Marii Uniri sunt aferente municipiului Suceava. ”30% dintre proiectele propuse de domnul Flutur sunt aferente municipiului Suceava. E firesc, pentru că municipiul Suceava este capitala județului. Aș mai adăuga aici proiectul privind realizarea unei baze de agrement în zona râului Suceava. Avem acest râu pe care trebuie să-l punem în valoare. Ținta principală a mea pentru 2018 este de a dezvolta zone de agrement în municipiul Suceava. Prima prioritate este parcul Șipote, care sper să ajungă în administrarea primăriei pentru a face o zonă de agrement. Facem și ruta ocolitoare varianta scurtă și vom realiza și legătura cu Mirăuți spre Cetatea de Scaun. Vom pune în oglindă orașul să vadă lumea cum era acum 100 de ani și acum arată acum. Gândim un calendar pentru anul 2017 în acest sens cu fotografii de acum 100 de ani și din prezent”, a spus Lungu.
Președintele și premierul, invitați la manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara
Președintele și premierul României vor fi invitați pe 28 noiembrie 2018 la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara. Gheorghe Flutur a spus că la nivelul județului s-a constituit comandamentul care se va ocupa de organizarea manifestărilor Centenar 2018, comandament din care fac parte directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, din partea Consiliului Județean, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, și rectorul Universității ”Ștefan cel Mare”, Valentin Popa. Flutur a declarat că va mai face invitații de a participa la comandament Camerei de Comerț și Industrie, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar și altor factori de răspundere din județ. ”Manifestările le vom organiza pe două paliere. Primul se referă la organizarea propriu-zisă a evenimentului. Pentru organizarea evenimentului au fost nominalizate prin hotărâre de guvern șapte universități, printre care și cea de la Suceava. Evenimentele se vor concentra în trei orașe, București, Alba Iulia și Suceava, fiecare cu partea lui de greutate. Noi vom încerca să organizăm un eveniment consistent și echilibrat, cu mesaj pe 28 noiembrie, la care ne gândim să invităm conducerea statului, președintele și premierul. Vom avea acțiuni care vor face legătura cu evenimentul din 1 decembrie. Palierul doi se referă la obiectivele demarate sau finalizate în cinstea Centenarului și aici am inventariat 30 de obiective de investiții”, a mai spus președintele Consiliului Județean.