Fiecare nou început de an şcolar marchează o nouă etapă în programul de sănătate “Vedere clară, ochi sănătoşi”, 2005-2016. Acţiunea de screening, începută din anul 2005, se înscrie în programul de sănătate a vederii organizat de Clubul Lions Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Clinica Oftalmologică Novaoptic. Misiunea Cluburilor Lions este crearea şi menţinerea unui spirit de comuniune între toţi oamenii, prin implicarea în comunitate şi voluntariat. Anul acesta, după cum ne-a spus dr. Cristina David, medic primar oftalmolog - Clinica Oftalmologică Novaoptic, „am început screeningul vizual la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 <Gulliver> din municipiul Suceava. Examinarea copiilor a constat în determinarea dioptriilor cu autorefractometru computerizat Plusoptix şi controlul motilităţii oculare şi a fost realizată de optometristul Gabriela Bodnari. Din cei 255 de copii examinaţi, 29 au fost diagnosticaţi cu afecţiuni oculare, precum strabism, hipermetropie, astigmatism”.
Consultaţie gratuită pentru preşcolari, la Clinica Novaoptic
În cadrul screeningului, aparatul Plusoptix evidenţiază la unii copii dioptrii la unul sau ambii ochi, poziţie anormală a globului ocular, fără a pune un diagnostic la grădiniţă. De aceea, copiii depistaţi cu probleme vizuale sunt invitaţi, împreună cu părinţii, la un examen oftalmologic efectuat în cabinet. Aici se va evalua acuitatea vizuală a fiecărui ochi, vederea binoculară, simţul cromatic şi se vor măsura dioptriile, uneori după instilarea de picături. Această consultaţie este oferită gratuit de dr. Cristina David, medic primar oftalmolog la Clinica Novaoptic. În urma consultaţiei se constată că nu toţi copiii trebuie să poarte ochelari, dar cei care au strabism, dioptrii mari sau „ochi leneş” (ambliopie) vor primi tratamentul şi recomandările specifice.
Obiectivele programului „Vedere clară, ochi sănătoşi”
Obiectivele programului „Vedere clară, ochi sănătoşi”, după cum ne-a spus dr. Cristina David, sunt: controlul oftalmologic preventiv la copii permite depistarea la timp a anumitor afecţiuni oculare tratabile numai la această vârstă - vicii de refracţie, strabism, ambliopie; controlul oftalmologic preventiv ajută evitarea instalării unui handicap vizual la vârsta şcolară; informarea şi educarea copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice despre menţinerea sănătăţii vederii prin participarea la şedinţele cu părinţii, organizarea de lecţii deschise şi acţiuni în săptămâna „Şcoala Altfel”.
Dreptul copiilor la vedere sănătoasă
În mediul activ al grădiniţei, creativitatea şi atenţia copiilor care nu văd bine sunt puse greu la încercare. Ei încearcă din răsputeri să ţină piept sarcinilor, la fel ca şi colegii lor, dar nu reuşesc cu nici un chip. „Încet, încet, îşi pierd motivaţia, iar imposibilitatea de a da atenţie detaliilor se crede a fi lipsă de interes şi copilul se resemnează, părinţii şi educatorii pot fi induşi în eroare de posibilitatea nedorită că atât poate copilul. Departe de adevăr. Pur şi simplu copilul nu vede bine”, a explicat dr. Cristina David.
Din anul 2005 şi până acum, efectuând screening oftalmologic în grădiniţele din judeţul Suceava, dr. David a spus că a întâlnit des astfel de copii. „Îi întâlneşti în fiecare grădiniţă. Examinăm fiecare copil. Identificăm copiii care suferă de probleme de vedere. Sunt consultaţi de medic şi primesc tratament sau corecţia optică necesară. Gratuit. Iar în tot acest proces, care începe la grădiniţă şi se termină la Cabinetul Novaoptic, ceva cu adevărat remarcabil se întâmplă: <Mami, de ce covorul are culori atât de vii acum?>, <Mami, te văd atât de bine acum>, <Doamna, mi-am terminat deja tema. A fost atât de simplă…>. Iată că acum toate lucrurile sunt văzute bine, iar copilului i se deschide un nou univers. Acum vede bine! Aceasta este până la urmă misiunea programului de sănătate <Vedere clară, ochi sănătoşi>. Vrem să oferim cât mai multor copii vedere sănătoasă şi să sensibilizăm părinţii şi educatorii cu privire la importanţa controlului oftalmologic preventiv”, a completat dr. David.
„Vedere clară, ochi sănătoşi” continuă cu alte screeninguri
Acordul al părinţilor, documentaţia controlului efectuat şi informarea conducerii grădiniţei fac parte din protocolul pe care Clinica Novaoptic îl respectă riguros. Urmărirea acestor copii pe parcursul evoluţiei lor face parte din obiectivul Clinicii Novaoptic, aceasta oferind continuitate şi sustenabilitate proiectului. Corecţia optică adecvată, tratamentul de dezambliopizare, chirurgia strabismului efectuată la timp reprezintă beneficiul cel mai important pe care programul îl oferă copiilor, asigurând prevenirea unui handicap vizual definitiv.
„La vârsta preşcolară, aparatul vizual este în perioada sa de dezvoltare, când se pot face corecţii ale deficienţelor vizuale, cu recuperare de până 100% a vederii. După vârsta de 7 ani, se încheie perioada de dezvoltare a sistemului vizual, iar problemele vizuale necorectate nu mai pot fi recuperate. O vedere slabă influenţează performanţele vizuale ale copilului, mai ales când solicitările şcolare sunt din ce în ce mai mari. Iată de ce este nevoie de controale repetate, mai ales că o vedere deficitară a unui singur ochi nu prezintă neapărat simptome”, a explicat dr. Cristina David.
„Vedere clară, ochi sănătoşi” continuă cu alte screeninguri, iar dr. Cristina David invită toate grădiniţele din judeţul Suceava să acceseze beneficiile acestui program de sănătate. Planificarea de screening se adresează atât grădiniţelor din mediul urban, cât şi celor din mediul rural. „Să oferim împreună copiilor acest dar de mare preţ, vedere clară, ochi sănătoşi!”, a completat dr. David.