La Fălticenise vor desfăşura, în perioada 15-16 octombrie, a XIII-a ediţie a Târgului Mărului, ediţia a IV-a a Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk pentru Tineret „Nada Florilor” şi a doua ediţie a Festivalului Fanfarelor.
Târgul Mărului este organizat de Primăria şi Consiliul Local al municipiului Fălticeni în colaborare cu Asociaţia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Cooperativa Agricolă “Livezile” Fălticeni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Asociaţia „Produs în Bucovina”. Manifestarea se va desfăşura în Piaţa „Nada Florilor” din Fălticeni, loc unde vor expune pomicultori, furnizori de materiale şi produse specifice pentru agricultură, producători şi procesatori de lapte şi carne, piscicultori, apicultori, legumicultori, meşteri populari. Sâmbătă, de la ora 12.00, este programată vizita oficială a târgului, iar la ora 13,30 va avea loc un seminar pe teme de pomicultură.
Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk pentru Tineret „Nada Florilor” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, în colaborare cu Asociaţia Pathos. Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 16,00, este programat, pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, concursul de interpretare, urmat de concursul de compoziţie. Duminică, de la ora 16,00, în Piaţa „Nada Florilor” va avea loc gala laureaţilor, urmată de recitalurile invitaţilor. Înscrierile se fac până pe data de 13 octombrie, ora 23.59.
A doua ediţie a Festivalului Fanfarelor
Tradiţia muzicii de fanfară a fost păstrată la Fălticeni peste 100 de ani, până la transformarea Centrului de Instrucţie Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni în şcoală de subofiţeri. Primele documente care ne furnizează informaţii despre existenţa la Fălticeni a unei fanfare formate din ostaşi „muzicanţi” datează din anul 1898, iar de la 1 Decembrie 1918 avem confirmarea, din cronicile vremii, că la Fălticeni s-a dansat Hora Unirii, în acordurile fanfarei. Fanfara Regimentului 16 Dorobanţi de la Fălticeni a constituit o prezenţă permanentă la sărbători naţionale, ceremonialuri militare, manifestări social-politice, culturale, momente de destindere şi recreere şi, nu în ultimul rând, în clipele fierbinţi ale istoriei, când nu a lipsit de lângă ostaşul cu arma în mână. În cadrul festivalului, cunoscuţi solişti de muzică populară îi vor încânta pe cei prezenţi, acompaniaţi de fanfare. Muzica de fanfară va putea fi ascultată din nou, sâmbătă şi duminică, în Piaţa „Nada Florilor”.
Primarii din Raionul Orhei, Republica Moldova, vin la Târgul Mărului
La cele trei manifestări va fi prezentă şi o delegaţie formată din 15 primari din Raionul Orhei, Republica Moldova, condusă de Tudor Golub, preşedintele raionului.
„Considerăm oportună invitaţia celor 15 persoane din Raionul Orhei, o zonă pomicolă recunoscută, în perioada 15-16 octombrie, la Târgul Mărului, manifestare care continuă şi anul acesta, la Fălticeni, seria ediţiilor precedente ale Sărbătorii Pomicultorilor, ca strategie de punere în valoare a potenţialului economic şi natural al municipiului şi al zonei arondate acestuia. Delegaţia din Republica Moldova urmează să participe şi la seminarul organizat sâmbătă, 15 octombrie, fiind o ocazie bună pentru un schimb de experienţă între pomicultorii fălticeneni şi administraţiile locale din Raionul Orhei”, a declarat primarul Cătălin Coman.
Program
Sâmbătă, 15 octombrie,
Orele 10,00-18,00, Piaţa “Nada Florilor”, Deschiderea Târgului de mere şi produse agroalimentare;
Ora 12,00 – Vizitarea Târgului;
Ora 13,30 – Seminar pe teme de pomicultură
Ora 12,00, Primăria Fălticeni, Întrecerea fanfarelor
Ora 13.00, Aleea pietonală, Parada fanfarelor
Ora 13.30, Piaţa “Nada Florilor”, Spectacol artistic Fanfara de la Dolhasca, Gheorghiţă Rotaru, Fanfara de la Sfântu Ilie, Grupul folcloric „Străjerii” din Dolheşti, Fanfara de la Forăşti, Lenuţa Rusu, Fanfara lui Cucoş de la Fântânele, Ansamblul "Balada Humorului"
Ora 16,00,Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk pentru Tineret „Nada Florilor” - concursul de interpretare şi concursul de creaţie;
Duminica, 16 octombrie,Piaţa “Nada Florilor"
Orele 10,00-18,00 - Târg de mere şi produse agroalimentare;
Ora 12.00 - Spectacol folcloric: Fanfara de la Preuteşti, Andrei Mihailov, Patricia Aniculăesei, Ansamblul „Cetiniţa” al Căminului Cultural Boroaia, Ansamblul “Răzeşii” din Baia, Alexandru Recolciuc, Ansamblul Folcloric „Flori de Malin” din Mălini, Valentin Bertea, Doina şi Ciprian Petroaie, Ansamblul “Balada” din Fălticeni condus de prof. interpret Maria Tanasă
Ora 16,00 – Gala laureaţilor Festivalului de Folk, urmată de recitalurile invitaţilor.