Măsura introducerii Formularului 088 prin Ordinul 3841/2015 al Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală a generat mari dificultăţi în procedura înregistrării sau reînregistrării în scopuri de TVA a agenţilor economici. La solicitarea reprezentanţilor filialei Bucovina a Uniunii Generale a Industriaşilor din România-UGIR, problema a fost abordată în şedinţa de marţi a Comisiei de Dialog Social de pe lângă Instituţia Prefectului. Conform unui comunicat al Prefecturii, ”potrivit notei de fundamentare, Formularul 088 implică efectuarea unei analize de risc care presupune aplicarea, în mod automat, a unui set de indicatori/criterii de risc, fără a exista transparenţă în evaluarea gradului de risc al acestora. Iniţial, Formularul 088 cuprindea 20 de întrebări, în prezent acestea fiind reduse la un număr de 12. Cu toate acestea, formularul nu a reuşit să înlăture neajunsurile iniţiale: nu se precizează dacă fiecare întrebare are aceeaşi pondere/ punctaj şi nici baremurile pentru risc minim, mediu sau maxim etc.”.
Reprezentanţii UGIR Suceava au subliniat că, prin dialog cu factorii decizionali, se doreşte identificarea şi promovarea unor măsuri care să ducă la simplificarea procedurilor şi, implicit, la crearea unui mediu de afaceri predictibil, printr-o mai mare transparenţă şi informare a tuturor agenţilor economici cu privire la metodologia de aplicare a legislaţiei în vigoare. La finalul şedinţei s-a decis ca o nouă întâlnire să aibă loc pe 18 octombrie, cu participarea reprezentanţilor regionali ai instituţiilor direct răspunzătoare de aplicarea formularului 088.
Alături de reprezentanţii Prefecturii, la reuniunea Comisiei de Dialog Social au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele CJ Viorel Seredenciuc, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Administraţiei Finanţelor Publice, agenţi economici, experţi contabili, precum şi preşedintele şi vicepreşedintele filialei UGIR, Ovidiu Ilisei şi, respectiv, Filip Șerban.