Profesorul universitar dr. ing. Gheorghe Gutt, de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, s-a arătat surprins că mii de oameni au plătit câte 500 de euro de persoană pentru a intra la Târgul "Expo Real" de la Munchen, cel mai mare târg de parcuri industriale din lume care s-a desfăşurat în perioada 4-6 octombrie. Profesorul Gutt a făcut parte din delegaţia judeţului Suceava care a fost condusă de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, delegaţie care a participat în premieră la târgul unde „se vând şi se cumpără realităţile economice ale Europei”. „Eu am fost la multe târguri şi saloane economice internaţionale, dar nu am văzut aşa o aglomeraţie de participanţi. Acest lucru m-a impresionat. Spre exemplu, la Salonul de Inventică de la Geneva, care e cel mai mare din lume, de vineri până duminică vin bunici cu nepoţi, părinţi cu copii şi plătesc intrarea 11 euro adulţii şi 8 euro copiii ca să vadă nişte invenţii, dar aici, la Munchen, taxa de intrare a fost 500 de euro de persoană şi au fost mii de oameni. Asta m-a şocat şi l-a şocat şi pe domnul preşedinte Flutur”, a declarat Gheorghe Gutt.
Gutt consideră că după acest târg colaborarea între CJ şi Universitatea „Ştefan cel Mare” va intra pe un palier superior
El a spus că prezenţa judeţului Suceava în cadrul salonului României a fost una benefică, subliniind că interes a prezentat potenţialul Parc industrial de industrie alimentară din cadrul Centrului Economic Bucovina de pe lângă aeroportul Salcea şi potenţialul Cluster regional şi transfrontalier pentru siguranţă alimentară Suceava - Botoşani. Gheorghe Gutt a arătat că în spatele stadionului din Suceava, pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, se va construi un Centru de cercetare pentru siguranţa alimentară cu fonduri de la Uniunea Europeană. Potrivit universitarului sucevean, interes a existat şi pentru investiţii în turism, în noul campus studenţesc de la Moara, în construcţia de unităţi spitaliceşti, în ceea ce priveşte schimburile de studenţi cu universităţi din Europa, Asia şi Africa de Nord sau pentru pregătirea de forţă de muncă la Universitatea „Ştefan cel Mare” pentru firmele străine care vor veni în judeţ.
„În prima zi a expoziţiei, în cadrul unei prezentări în plen, preşedintele Gheorghe Flutur, ca prim vorbitor, a făcut o prezentare excelentă a tuturor investiţiilor atractive din judeţ. A avut de asemenea întâlniri la nivel înalt cu personalităţi ale landului Bavaria şi cu oameni de afaceri importanţi din întreaga lume. În cadrul standului rezervat judeţului Suceava, în cele trei zile ale expoziţiei, membrii delegaţiei judeţului Suceava au avut prezentări, susţinute şi de o bază de date grafică şi electronică bogată, referitoare la principalele puncte atractive de investiţii. Trebuie remarcată participarea delegaţiei oraşului Siret, care sub conducerea domnului primar Adrian Popoiu a avut o expunere şi o ofertă de afaceri atractivă, bine documentată şi convingătoare pentru Parcul industrial Siret”, a spus profesorul Gutt. El este convins că după acest târg colaborarea între Consiliul Judeţean şi Universitatea „Ştefan cel Mare” va intra pe un palier superior.