Sucevenii cu venituri mici pot beneficia de o reducere substanţială a costurilor de încălzire a locuinţelor, dacă depun cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire.
Pentru a veni în sprijinul acestora, Primăria Suceava a tipărit 4.000 de cereri tip pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, care au fost distribuite în cursul zilei de marţi asociaţiilor de proprietari, care, la rândul lor, le pun la dispoziţie celor interesaţi de această facilitate, acordată de la bugetul de stat.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a rugat pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari să anunţe la toate blocurile pe care le gestionează că pun la dispoziţie aceste cereri pentru ajutoarelor de încălzire, care pot fi procurate și de la cele două sedii ale municipalităţii sucevene, din Areni și din Burdujeni.
Condiţiile de acordare a ajutoarelor de încălzire au fost explicate pe scurt de șefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan, care an de an a gestionat foarte bine această activitate:
„În cazul ajutoarelor pentru energie termică se pleacă de la o compensare de 90% pentru familii sau chiar 100% pentru persoanele singure, în cazul celor care realizează un venit de până la 155 de lei pe membru de familie, și se ajunge la 5% pentru familii sau 10% compensare pentru persoanele singure, în cazul celor care realizează un venit de maximum 786 de lei, respectiv 1.082 de lei, la persoane singure. Veniturile rămân principala condiţie de acordare a ajutoarelor de încălzire, dar se iau în calcul și o serie de bunuri prevăzute în lista celor care pot duce la excluderea de la plata ajutoarelor de încălzire, precum a doua locuinţă, autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani sau suprafeţe mai mari de teren, intravilan sau extravilan”.
Pentru ca sucevenii să beneficieze de ajutoarele de încălzire a locuinţelor, cererile completate trebuie aduse la sediul de primărie din Burdujeni până pe 19 noiembrie, aceasta fiind ultima zi în care pot fi înregistrate și soluţionate, astfel încât solicitanţii să beneficieze de finanţare la plata căldurii pentru întreg sezonul rece, adică noiembrie 2016 – martie 2017.
Cererile primite după data de 19 noiembrie vor fi puse la plata ajutorului de încălzire începând din decembrie, adică se pierde subvenţia pe o lună de zile.
La acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţelor se iau în considerare toate veniturile nete, cu excepţia alocaţiilor copiilor, a ajutorului social, a alocaţiei de susţinere a familiei, a burselor „Bani de liceu” și a celor de boală pentru copii.
Aceste venituri trebuie trecute în cerere, dar se exclud la calcul.